Осуђен на затворску казну

Фахрудин Солак разријешен дужности директора ФУЦЗ

  • Извор: Агенције
  • 29.02.2024. 13:25

Влада Федерације Бих (ФБиХ) разријешила је на данашњој хитној сједници Фахрудина Солака дужности директора Федералне управе цивилне заштите због тога што је осуђен за кривично дјело и због издржавања казне затвора дуже од шест мјесеци.

Комисија за административна питања Владе ФБиХ раније је затражила од Агенције за државну службу ФБиХ мишљење о прекиду радног односа, а у њему се наводи да су испуњени услови за престанак радног односа због тога што ће Солак бити одсутан са рада у државној служби дуже од шест мјесеци, саопштено је из Владе ФБиХ.

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је у јануару ове године пресуду којом су бивши федерални премијер Фадил Новалић, Солак и власник фирме "Сребрена малина" Фикрет Хоџић осуђени на укупно 15 година затвора за злоупотребе приликом набавке респиратора вриједних 10,5 милиона КМ током пандемије вируса корона.

Новалић је осуђен на четири године затвора, Солак на јединствену казну од шест година, а Хоџић на пет година затвора.

Правно лице "Сребрена малина" проглашено је одговорним јер је располагало противправно стеченом имовином и изречена је новчана казна од 200.000 КМ, која се мора платити у року од 60 дана од дана правоснажности пресуде.

Истом одлуком Јелка Миличевић, која је обављала функцију министра финансија у Влади ФБиХ, ослобођена је оптужбе за несавјестан рад у служби.

Солак и Хоџић поднијели су раније Суду БиХ молбу за одгађање извршења казне затвора.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм