Međunarodni dan nestalih

Formiranjem Instituta za nestale BiH zaustavljeno traženje Srba

  • Извор: СРНА
  • 30.08.2022. 11:20

Opštinska organizacija Crvenog krsta u saradnji sa Opštinskom organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice organizovala je danas izlaganje propagandnog materijala na punktu u centru opštine čime je ukazano na problem traženja nestalih i na neophodnost ubrzavanja tog procesa.

Dvije organizacije na ovaj način su skromno obilježile Međunarodni dan nestalih.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je Srni da Institut za traženje nestalih koči traženje Srba kako bi tom opstrukcijom spriječio procesuiranje počinilaca zločina, odnosno oslobodio njihove ubice od odgovornosti.

Kojić je naveo da se u Srebrenici traga za još 49 Srba, od kojih je većina nestala 1992. godine.

Među nestalima su 34 civila i 15 vojnika, odnosno nekoliko vojno sposobnih koji su ostali lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti u Srebrenici i ubijeni su, a nikada se nije saznalo gdje su njihovi posmrtni ostaci.

"Dok je proces traženja nestalih bio na nivou Republike Srpske od završetka rata do 2008. godine pronađeno je 4.100 lica od 5.565 nestalih, a kada je nadležnost prenesena na nivo BiH od 2008. godine do danas pronađeno je samo 260 lica srpske nacionalnosti", precizirao je Kojić.

Kojić je ukazao i na problem sporosti identifikacije ekshumiranih posmrtnih ostataka nestalih Srba.

"Imamo primjer da su posmrtni ostaci Miloša Milovanovića iz srebreničkog sela Podravanje nestalog 24. septembra 1992. godine, čekali 17 godina na identifikaciju u kosturnici u Istočnom Sarajevu, a zatim pet godina se čekalo da se porodici saopšti da su posmrtni ostaci identifikovani. Ta inertnost i neodgovornost je nedopustiva gledajući i sa profesionalnog i humanog stanovišta", istakao je Kojić.

On je upitao kako radi Institut i kako se određuju prioriteti za identifikaciju, odnosno kako to da bošnjačke žrtve budu identifikovane za dva mjeseca, dok se na identifikaciju srpskih žrtava čeka dvije decenije.

"Mora se naći način da se uspostavi red i odgovornost u radu Instituta, ali i ustanove koja vrši identifikaciju", poručio je Kojić.

Sekretar Crvenog krsta u ovom mjestu Snežana Simeunčević rekla je Srni da je

cilj današnje aktivnosti da se još jednom istakne problem nestalih i sporost u rješavanju ove problematike, te uputi zahtjev da više pažnje bude posvećeno traženju i identifikaciji nestalih.

"I nakon 30 godina postavljamo pitanje gdje su nestali i ko je odgovoran za njihov nestanak, ali odgovora još nema", istakla je Simeunčevićeva.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.