Ratni zločinac napustio BiH

Gdje je Sakib?

  • Извор: АТВ
  • 11.08.2022. 19:10

Sakib Mahmuljin je u Turskoj umjesto u zatvoru. Za taj propust kriv je Sud BiH koji je dozvolio da se osuđeni ratni zločinac, kriv za stravične zločine nad Srbima u Vozući i na Ozrenu '95, nonšalantno išeta iz sudnice nakon pravosnažne presude, a onda i napusti BiH.

"Ovdje imamo klasični primjer bjekstva i ima obavezu i potrebu Sud odmah da traži ekstradiciju Mahmuljina, ako imaju informaciju da je sigurno u Turskoj ili, takođe, da se raspiše međunarodna potjernica kako bi se lice izručilo BiH i poslalo na izdržavanje kazne zatvora", kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica.

BH pravosuđe je svojim odnosom prema osuđenom ratnom zločincu Mahmuljinu pokazalo da nisu svi isti pred BH Sudom, kažu to u dobojskom Zavičajnom udruženju "Zavidovići". Sa sarajevskom dozvolom za bjekstvo Mahmuljina, ugašena je i posljednja nada da će žrtve i porodice zvjerski ubijenih na području Zavidovića i Vozuće, dočekati pravdu. 

"Svi oni koji su pravosnažno presuđeni, nakon same presude morali bi da se nađu iza rešetaka, a izgleda da ne moraju da završavaju, jer i u toku i samog suđenja neophodno je da se oduzme i sva dokumentacija kako bi se zabranilo napuštanje mjesta boravišta", kaže Zoran Blagojević, predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana. 

To ovdje nije slučaj. Granična policija ne otkriva kako je, i kada Mahmuljin, napustio BiH iako bi se i to trebalo objelodaniti. Zašto je u Sarajevu bjekstvo osuđenog ratnog zločinca pod velom tajni, najbolje je objasnio lider SDA na nedavnoj tribini.

"Napravili smo promjene u VSTS, nema Tadićke, nema predsjednika Tegeltije VSTS-a. Braniti generale koje pokušavaju da strpaju u zatvor kojima trebaju stotine hiljada maraka za advokate", rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Slučaj Mahmulj usko je povezan sa učešćem bošnjačkog člana BH Predsjedništva Šefika Džaferovića sa dešavanjima u Vozući. U SNSD-u kažu da su odavno upozoravali da je BH pravosuđe politički instument SDA koji ne donosi pravne, već političke presude. U prilog tome idu i sve oslobađajuće presude za zločine nad Srbima za koje postoje nepobitni dokazi i svjedočenja.

"Ovo je najbolji primjer o kakvoj apsurdnosti se radi, da je SDA privatizovala kompletno sudstvo najbolje potvrđuje ova činjenica. A čemu sve to vodi, vodi ka islamizaciju BiH uz podršku dijela međunarodne zajednice koja na sve ovo ćuti", kaže Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Udruženja proistekla iz odbranbeno-otadžbinskog rata Srpske osudili su propust Suda BiH i izrazili sumnju da je sve namjenski i uvezano sa predsjednikom Apelacionog vijeća Hilmom Vučinićem koji je poznat kao ratni goraždanski sudija. Sakib Mahmuljin, pravosnažno je osuđen, prije četiri mjeseca, na osam godina zatvorske kazne, ali samo za zločine počinjene u jednoj godini 1995., za prethodne Mahmuljin još nije odgovarao.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина