Замјеник министра одбране

Гогановић: Ако Столтенберг долази у БиХ, онда му је нарушена безбједност

  • Извор: АТВ
  • 12.10.2023. 07:31

Замјеник министра одбране у Савјету министара БиХ Александар Гогановић каже у АТВ Јутру да умјесто да се милиони троше на модернизацију Оружаних снага БиХ, боље је да се пажња усмјери на обичне војнике који седам година нису добили нове ни јакне, ни чизме ни униформу.

Док министар Зукан Хелез тражи милионе у буџету за модернизацију Оружаних снага, Гогановић поручује да се с тим не слаже.

"То је неозбиљно. То је списак лијепих жеља. Буџет министарства одбране у наредној години биће као и ове године. Преко 90 одсто буџета одлази на плате запослених у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ. Када Хелез каже да треба да идемо у модернизацију, ја кажем да нам не треба. БиХ се граничи са Србијом која је велики пријатељ, с друге стране Хрватска, а са треће стране Црна Гора. Не видим од кога се БиХ треба бранити ако имамо добре односе. Требамо се посветити сарадњи и изградњи добрих односа. Када ме питају хоће ли бити сукоба у БиХ, ја кажем да грађани могу мирно спавати јер немамо ни оружја за сукоб", каже Гогановић.

Он наглашава да се треба посветити самом војнику.

"Живот војника је тежак. То се крије и од јавности и од менаџмента. Касарне су у лошем стању, иде грејна сезона инсталације су веома лоше, војници укључују гријалице да се грију. Ни храна није на најбољем нивоу. Хајде да ријешимо прво њихове проблеме. Имамо преко 8.000 војника. Полако долазе нове униформе. Прво су их добили војници у заједничком штабу. А војник који је на стражи није добио седан година ни јакну, ни чизме ни униформу", каже Гогановић и поручује да треба оставити модернизацију за будућности, а сада треба да се помогне обичном војнику.

Говорећи о најавама могућег доласка генералног секретара НАТО-а у БиХ Столтенберга, Гогановић каже да информације имају двије стране.

"НАТО савез и НАТО штаб у Сарајеву нису најавили долазак генералног секретара у БиХ. Ту информацију смо добили из медија који тврде да им је министарство одбране потврдило ту информацију. Неозбиљно је најављивати тако нешто ако је неистина. С друге стране, ако је истина, пита се како је та информација могла процурити из Министарства спољних послова ако је то класификовано као тајно", каже Гогановић.

Он поручује и да је на овај начин нарушена безбједност генералног секретара НАТО-а Јанса Столтенберга, јер правац његовог кретања је увијек тајна, поготово ако одлази у земље које нису чланови НАТО.

"Став званичника Српске је јасан, не идемо и интеграције али подржавамо сарадњу. Имамо притисак колега из ФБиХ који причају о интеграцији. НАТО је коректан. Њихова саопштења говоре да БиХ није на улазним вратима. Чак су рекли да о томе неће ни говорити док све не договоре три народа у БиХ. Званичне институције подржавају ЕУФОР и то што они раде у БиХ. Када ме неко пита да ли је бесзбједносна ситуација стабилна, увијек се позивам на ЕУФОР који је више пута нагласио да је стабилна. А ЕУФОР има једини мандат да оцјењује безбједност у БиХ. То је емисија Европске уније. Не видимо зашто би ЕУФОР некоме смета и подржавамо продужетак мисије", каже Гогановић и поручује:

"Мислим да је некоректно да унапријед осуђују новоименованог команданта који долази из Мађарске. Њима је проблем добар однос Додика и Орбана. На овај начин је Сарајево увриједило читаву ЕУ. Јер није Мађарска сама одредила да шаље команданта, него је то одлука ЕУ".

Он истиче да је нови командант ЕУФОРА професионалац који добро познаје ситуацију на Балкану.

Именовања генерала у заједничком штабу Оружаних снага БиХ нема већ неколико мјесеци због опструкција јер на ту позицију треба да дође Србин. На реду је да се доставе конкретна имена Предсједништву БиХ да их усвоји, али Сарајево је некоректно.

"ЕУФОР и НАТО су поручили да се што прије требају именовати генерали у заједничком штабу Оружаних снага БиХ", каже Гогановић.

"Министарство одбране једино има два замјеника. Са колегом Хелезом немам најбољи језик, али са колегом Галићем имам више него коректну сарадњу. То је доза када министар жели да искључи замјенике из одлучивања".

Гогановић поручује и да је процес рада тежак јер Хелез умањује важност замјеника.

"Зашто онда постоје два замјеника у министарству одбране? Када долазе стране делегације зашто инсистирају да састанцима присуствују и замјеници", каже Гогановић.

Он напомиње да ће заступати ставове Српске, пратити званичне ставове институција Републике Српске и предсједника Српске Милорада Додика.

Говорећи о информацијама које је министар безбједности Ненад Нешић изнио у емисији АТВ-а о боравку Кристијана Шмита у БиХ.

"Мислим да није у реду да туристи уносе оружје у БиХ. Став Републике Српске је јасан, ми не признајемо Шмита као високог представника. Он је за нас туриста у БиХ, не признајемо његове одлуке. Противим се кад нам неко намеће одлуке. Ми Срби смо емотиван народ, па кад нам неко нешто намеће нећемо намјерно. У посљедње вријеме долазе и разне оптужнице против предсједника Републике Српске који је радио само законом предвиђене задатке. Он је био дужан да потпише указ. Из овог напада на Институције Републике Српске не само СНСД него сви грађани и сама Република Српска изаћи ће јача", каже Гогановић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.