Zamjenik ministra odbrane

Goganović: Helez može prizvati samo svoj politički pad

  • Извор: СРНА
  • 18.03.2023. 13:16

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je Srni da su komentari Zukana Heleza o navodnom političkom padu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika potpuno nepotrebni, te da Helez može prizvati samo svoj politički pad.

- Milorad Dodik je odgovarao Helezu kada je glasovima poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH imenovan za ministra odbrane. SNSD i HDZ su zahvaljujući svojim politikama i liderima Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću postali nezaobilazan politički faktor na nivou BiH, dok su bošnjački partneri izabrani, ali od njih se može i odustati, pa je za analizu ko je bliži padu - Helez ili Dodik - naglasio je Goganović.

Reagujući na Helezovu izjavu da zahvaljujući obavještajnim podacima kojima ima pristup kao ministar odbrane predviđa pad Milorada Dodika, Goganović je rekao za Srnu da je SNSD uvijek za korektan odnos, ali da neće tolerisati ničije pokušaje omalovažavanja, te da ovakvim medijskim istupima Helez pokazuje da je nepouzdan partner, ne samo SNSD-u, nego i "Trojci", a i međunarodnoj zajednici.

Goganović je upitao i na koje se podatke Vojno-obavještajne službe Helez poziva, budući da BiH nema takvu službu, već u skladu sa članom 9 Zakona o odbrani ima Vojno-obavještajni rod, koji je u sistemu komandovanja i kontrole Oružanih snaga BiH prepoznat kao takav.

- Posebno je pitanje kako je ministru odbrane nepoznato da je, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, strogo zabranjeno javno objavljivanje klasifikovanih podataka, ali to je pitanje za nadležne institucije BiH - naveo je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara.

On je podsjetio da je navodno zbog korišćenja obavještajnih podataka u političke obračune nedavno jedna osoba završila na američkoj "crnoj listi" i dodao da se iskreno nada da njegov kolega Helez svojim postupcima neće završiti na istoj.

Goganović je naglasio da je u Savjet ministara ušao na poziv predsjednika Dodika i da je vjerovao da u Helezu ima partnera da grade evropsku BiH.

- Žao mi je što, izgleda, neću imati u Helezu iskrenog partnera na tom putu. Uz moj visok prag tolerancije i zagovaranja dijaloga ne mogu podržati kršenje zakona, urušavanje institucija BiH i napade na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika - zaključio je Goganović.