Замјеник министра одбране

Гогановић: Хелез нема надлежност да говори о одбрамбено-спољној политици

 • Извор: СРНА
 • 02.04.2024. 17:39

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић рекао је да Република Српска и српски народ не подржавају НАТО интеграције и да министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез нема надлежност да говори о одбрамбено-спољној политици БиХ.

Гогановић је нагласио да једино Предсједништво БиХ има надлежност да говори о спровођењу одбрамбено-спољне политике БиХ, те да Хелез може само да износи свој лични став и став своје политичке партије.

Он је истакао да Српска подржава сарадњу са НАТО-ом, што је и дефинисано програмом реформи коју је 2019. године усвојило Предсједништво БиХ.

Гогановић је рекао да је недавно на састанку у сједишту НАТО-а у Бриселу јасно и недвосмислено изнио став Републике Српске, а то је да је сарадња са овим војним савезом прихватљива, али не и чланство БиХ.

"Напоменуо бих и да су из НАТО-а рекли да они не прејудицирају чланство БиХ у НАТО и да је то питање које требају да договоре домаћи политичари. Свима нам је јасно да све одлуке у БиХ, по Дејтонском мировном споразуму, морају бити доношене у складу са договором два ентитета и три народа", нагласио је Гогановић.

Он је истакао да Хелез воли да даје "бомбастичне изјаве", попут оне о дроновима камиказама.

Гогановић је истакао да је Министарство одбране Црне Горе демантовало Хелеза који је изјавио да је на територији те земље предвиђена обука управљања беспилотним летјелицама произведеним у БиХ.

"Сматрам да би Хелез требао да обрати пажњу када даје изјаве, да оне буду одмјереније, јер на овај начин наноси огромну штету систему одбране", поручио је Гогановић.

Пратите нас и путем Вибера

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Центар дана

 • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.