Хелезов замјеник

Гогановић: Оружане снаге пале на ранг-листи најмоћнијих војски захваљујући Хелезу

  • Извор: СРНА
  • 23.12.2023. 20:57

Оружане снаге БиХ пале су на ранг листи са прошлогодишњег 123. на 133. мјесто и то је "заслуга" искључиво министра одбране у Савјету министара БиХ Зукана Хелеза, рекао је његов замјеник Александар Гогановић, који овај пад не сматра својим неуспјехом.

"Ово је посљедица министрових лоших потеза и његовог става да не сарађује са замјеницима", рекао је Гогановић говорећи о овогодишњој ранг листи најмоћнијих војски у свијету.

Гогановић је навео да земље региона расту на ранг листи, док Оружане снаге БиХ опадају, појаснивши да се Војска Србије налази на 58. мјесту са тенденцијом раста, да је Хрватска на 69. мјесту, те да је чак и Албаније испред БиХ на 91. мјесту.

Чубриловић: Потпуна бесмислица то што тражи Кристијан Шмит

Чубриловић: Потпуна бесмислица то што тражи Кристијан Шмит

Он је подсјетио да Закон о одбрани децидно наводи да министарством одбране руководи министар у сарадњи са својим замјеницима, али да та сарадња тренутно не постоји.

Гогановић је навео да је Министарство одбране једино чије одлуке и закони не пролазе у Савјету министара и Парламенту БиХ.

"Министар је одлучио да сам руководи, без сагласности замјеника, и ово је резултат. Министар Хелез често напомиње како жели добро систему одбране, међутим резултат његових потеза је да га урушава и срозава", рекао је Гогановић.

Он је напоменуо и да једино Министарство одбране у Савјету министара има министра и два замјеника како би била заступљена сва три конститутивна народа, а да су Оружане снаге БиХ мултиетничке и да се мора чути глас сва три народа.

Стевандић: Прославу 9. јануара ће увеличати Даница Црногорчевић

Стевандић: Прославу 9. јануара ће увеличати Даница Црногорчевић

"Пошто министар није спреман за мултиетничку БиХ и мултиетничке Оружане снаге БиХ резултат је, не само пад на ранг листи, него и незадовољство припадника Оружаних снага на војним локацијама гдје раде и бораве", рекао је Гогановић.

Он је додао да је увијек за компромис, дијалог и да одређене ствари у систему одбране поправљају на корист свих припадника Оружаних снага, али да неће подржати самовољу појединаца.

"У томе имам апсолутну подршку предсједника Републике Милорада Додика и српског члана Предсједништва Жељке Цвијановић јер у систему одбране представљам глас једног од три конститутивна народа", закључио је Гогановић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.