ATV Intervju

Grajf za ATV: Srpski civili su brutalno ubijani, a to se minimizira i negira

  • Извор: АТВ
  • 27.08.2023. 21:59

Osnova izvještaja Nezavisne komisije o Srebrenici je da se utvrde činjenice šta se dogodilo u tom tragičnom području od 1992. do 1995. godine, šta su preživjeli ljudi koji su živjeli tamo, ne samo jedne zajednice, nego svih, što je moguće objektivnije.

Rekao je ovo u intervjuu za ATV Gideon Grajf, izraelski istoričar specijalizovan za izučavanje istorije holokausta i predsjednik Nezavisne komisije Srebrenica.

On je istakao da je Vlada Srpske na početku rada komisije rekla da će prihvatiti bilo koji zaključak do kojeg dođu.

"Tako da smo imali potpuno odriješene ruke", rekao je Grajf i naglasio da je u Komisiji radilo 10 veoma ozbiljnih naučnika.

"Nikakvih uticaja nije bilo. Od prvog do posljednjeg minuta bilo je nezavisno. Nije bilo ni preporuka. Mi smo vlasnici izvještaja, a ne Vlada Republike Srpske. Izvještaj je naša svojina", rekao je.

Istakao je da je rad Komisije pokazao da su na području Srebrenice ubijene hiljade Srba, ali da to bošnjačka strana nikada nije priznala.

"Iako su Srbi priznali zločine, druga strana do danas nije priznala činjenicu da su hiljade srpskih civila brutalno ubijene. Gdje su ubijeni? U selima, djeca, stara dva-tri dana, žene, starice, stari ljudi... Brutalno su ubijeni u mnogim selima, a ovaj brutalan zločin se negira i minimizira", rekao je on i nastavio:

"Mnogi srpski civili su ubijeni toko 92. i 93. godine i to treba naglasiti kao žrtve brutalnosti i agresije".

Kompletan intervju pogledajte u videu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: