Direktor Uprave za dijasporu

Gujon: Pokrenuto 9.000 predmeta za ostvarivanje imovinskih prava u FBiH

  • Извор: СРНА
  • 23.01.2023. 09:44

Kancelariji za pružanje informacija i besplatne pravne pomoći Srbima koji posjeduju imovinu u FBiH do sada se javilo 9.000 ljudi, a pokrenuto je isto toliko predmeta za ostvarivanje imovinskih prava kojima je obuhvaćena ukupna površina od oko 57.000 hektara, izjavio je direktor Uprave za dijasporu Arno Gujon.

Gujon je podsjetio da je u FBiH do 1991. godine živjelo 541.000 Srba, dok ih je danas oko 56.000.

- Pravo na imovinu ima oko 400.000 raseljenih i izbeglih, ali, zbog usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra koje se sprovodi u FBiH, postoji rizik da to pravo izgube. Zbog toga smo pre nešto više od godinu dana pokrenuli kampanju informisanja Srba proteranih iz FBiH o njihovim imovinskim pravima i to je dug proces - naveo je Gujon za Večernje novosti.

Podsjećajući da je položaj Srba u zemljama regiona različit od države do države i da nije isto biti Srbin u Ljubljani i Glamoču, Gujon je rekao da Uprava prati svaku zemlju zasebno i ima spisak neriješenih pitanja koja su važna za srpski narod.

- Ono što je zajedničko je da je srpski narod autohton u svim zemljama regiona, da tu živi od davnina - naglasio je Gujon.

On je napomenuo da je neriješeno i pitanje zašto Srbi nemaju status nacionalne manjine ili određena prava za razliku od njihovih sunarodnika koji to imaju u Srbiji iako su manje brojni, kao i zašto je ćirilica potisnuta. 

Тагови: