Mostar

HDZ: Unitaristička SDA želi vladavinu bezakonja

  • Извор: СРНА
  • 19.05.2022. 18:47

HDZ BiH je odbacio nastojanja i pritiske radikalnog unitarizma predvođenog Strankom demokratske akcije za koju tvrdi da bezuspješno nastavlja medijska agitovanja za uvođenje bezakonja kao norme u radu institucija BiH kako bi "namakli" novac za održavanje izbora.

Iz ove stranke su naveli da usvajanje budžeta, prema svim procedurama, mora biti ispoštovano do kraja, u svakoj tački i svakom zarezu zakonskih regulativa.

Podsjećaju da su prije dva dana odbili da na dnevni red Savjeta ministara stave protivzakonit prijedlog Odluke o finansiranju opštih izbora, čime nisu, kako ističu, pristali na pritiske da se bezakonje uvede kao norma funkcionisanja institucija.

"Naš stav je jasan i nepromjenjiv. Samo Ustav BiH i zakonske norme mogu biti okvir našeg rada u institucijama naše domovine BiH", istakli su iz HDZ-a BiH.

HDZ BiH napominje da neće biti partner nikome ko zagovara da institucije BiH budu predmet nelegalnih radnji.

"Nevjerojvatna je želja u kombinaciji unitarista na čelu sa SDA i nelegalnog političkog SIP-a da se namakne novac za opšte izbore. Shvatili su da bez predstavnika konstitutivnih naroda i njihove legitimne i demokratske volje ne ide, pa su nakratko, i Srbi prestali biti 'genocidaši'", naveli su iz HDZ-a BiH. 

Тагови: