Reagovanje na Bakirovu izjavu

HMS: Većina muslimana u uniformama bilo u ustašama

  • Извор: СРНА
  • 04.08.2022. 12:30

U Drugom svjetskom ratu većina Bošnjaka u uniformi, tada muslimana, nije bila u partizanima, već u ustaškoj vojci, piše Hrvatski medijski servis, reagujući na izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da Bošnjaci nikada nisu bili protiv partizanskog pokreta, te da je i Alija Izetbegović bio pripadnik tog pokreta.

"Čudno je da Izetbegović nije spomenuo i NDH, s obzirom na to da je većina Bošnjaka u uniformi, tada muslimana, bila, ne u partizanima, već u ustaškoj vojci u vrijeme Drugog svjetskog rata, a da u Sarajevu i danas desetak ulica nosi nazive po muslimanima koji su bili funkcioneri, ideolozi ili promoteri pronacističke NDH", ističe Hrvatski medijski servis (HMS).

U komentaru ovog servisa povodom medijske optužbe Izetbegovića da je za odlazak Hrvata iz BiH odgovoran HDZ BiH, odnosno da su politike uticale na ubrzano iseljavanje, navodi se da je lider SDA prećutao da je sa prostora pod kontrolom takozvane Armije BiH protjerano ili bilo prisiljeno da napusti domove 170.000 Hrvata, koji su opstali tamo gdje ih je HVO uspio odbraniti.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da Bošnjaci nikada nisu bili protiv partizanskog pokreta, te da je i Alija Izetbegović bio pripadnik tog pokreta.

"Mi smo muslimani, Bošnjaci, Bosanci, Evropljani, i ništa ne isključuje jedno drugo. Zato s ponosom možemo reći da je kralj Tvrtko naš, da je naša i kraljica Katarina, da smo pod Tvrtkovim ljiljanima obnavljali nezavisnost 1992. godine. Bobovac je naše mjesto. Naše je i osmansko i autrogarsko nasljeđe u BiH", rekao je Izetbegović i dodao da se ničega od navedenog ne treba odricati.

Тагови: