Odbor za zaštitu prava Srba

Institucije FBiH ne žele da pomognu Srbima

  • Извор: СРНА
  • 04.05.2022. 12:34

Institucije Federacije BiH (FBiH) ne žele da pomognu u rješavanju problema sa kojima se suočavaju Srbi u ovom entitetu, a dio njih se odnosi na zaštitu imovine, izučavanje maternjeg jezika i socijalnu zaštitu, rečeno je danas na sastanku Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, održanom u Narodnoj skupštini.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić rekao je da ova institucija želi da pomogne u rješavanju problema Srba u FBiH.

"Narodna skupština Republike Srpske želi da učestvuje u realizaciji kvalitetnih inicijativa, s ciljem poboljšanja života stanovnika Srpske i FBiH", rekao je Šulić novinarima u Banjaluci.

Direktor Uprave (Vlade Srbije) za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon naveo je da je neophodno informisati Srbe iz FBiH o procesu usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra u ovom entiteu.

"Postoji rizik da u ovom procesu izgube imovinu, a da o tome ne budu obaviješteni. Oni koji su zaintersovani treba da se obrate kancelarijama za pravnu pomoć kako bi bili kvalitetno informisani o propisanim procedurama", rekao je Gujon.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić istakao je da je Vlada zadužila Republičku upravu za geodetske i imovinsko pravne poslove da pruži pravnu i tehničku pomoć da bi Srbi u FBiH zaštitili svoju imovinu.

Delegat u Domu naroda FBiH Goran Broćeta kaže da su Srbi u FBiH u nezavidnom položaju, jer su im oduzeta prava zagarantovana Ustavom.

"Nažalost, problem jeste i Dom naroda FBiH gdje ne može biti zaštićen vitalni interes srpskog naroda. Nadam se da će izmjenama Izbornog zakona BiH ovaj problem biti riješen“, rekao je Broćeta. 

(Foto: RTRS)

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)