Дјеловање и надлежности

Исак понавља: Можемо дјеловати у Српској; Нешић одговара: Он не зна шта прича

  • Извор: АТВ
  • 18.11.2023. 14:16

Федерални министар унутрашњих послова Рамо Исак поново тврди да Федерална управа полиције може дјеловати, па чак и хапсити, на територији Републике Српске.

Он је у изјави за АТВ рекао да Суд БиХ може овластити Полицију Републике Српске да дјелује на териоторији ФБиХ, с тим да их мора обавијестити.

"Тако исто може овластити и полицију ФБиХ да реагује на подручју Републике Српске, с тим да морају обавијестити полицију Републике Српске", рекао је Исак за АТВ.

На питање зар то није мијешање једних у надлежности других, Исак одговара да мијешање у надлежности не постоји кад се ради о Суду БиХ. Рекао је да већ раде на предметима на подручју Републике Српске, гдје им МУП Српске пружа асистенцију по налогу одређених судова.

„Суд БиХ, када изда налог било којој агенцији на просторима БиХ, да лиши било кога, ево мене, небитно која полиција добије налог, она ће лишити слободе“, рекао је Исак за АТВ.

Са друге стране, министар безбједности БиХ Ненад Нешић поручује да МУП ФБиХ нема никакву законску основу да дјелује на територији Републике Српске

„Ма пустите Раму Исака, он не зна ни шта прича, ни шта говори. Поручујем му нек' се бави својим послом и нека води рачуна о својим надлежностима. МУП ФБиХ може само до ентитетске границе, ни метар унутар ентитетске границе“, изјавио је Нешић.

У случају да постоји сарадња између МУП Српске и МУП-а ФБиХ, све активности предузимају припадници МУП-а Републике Српске на територији Републике Српске, а припадници МУП-а ФбИХ могу евентуално да присуствују, уз одборење МУП Српске, као посматрачи, објашњава Нешић.

„Никакве акције они не могу предузимати на територији Републике Српске“, рекао је Нешић за АТВ.

Пратите нас и путем Вибера