Direktori brojnih i vrlo važnih institucija

Istekao mandat, a plate blizu pet hiljada maraka

  • Извор: АТВ
  • 15.07.2022. 19:28

Bez obzira što im je mandat istekao, direktori brojnih i vrlo važnih institucija u BIH i dalje sjede u istoj fotelji i u džep svaki mjesec inkasiraju blizu pet hiljada maraka.

Uglavnom prednjače kadrovi SDS-a i PDP-a i direktori bliski ovoj opozicionoj stranci. Još u novembru prošle godine mandat je istekao, PDP-ovom Ljubinku Mitroviću - Ombudsmanu za ljudska prava BiH. To ga puno ne ometa da u džep svaki mjesec stavi više od četiri hiljade maraka, tačnije, kako saznajemo 4.400 Km. 

“U skladu sa članom 21  Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH ombudsmeni su svrstani u platni razred A2  sa koeficijentom 8”, kažu iz Ombudsman za ljudska prava BiH.

Iako mu je krajem marta istekao mandat, fotelju još uvijek nije napustio ni Aleksandar Zolak, prvi čovjek Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koji, kako saznajemo, prima platu u iznosu od 3.070 KM. SDS-ov kadar Mlađen Mandić koji je pravobranilac BIH i dalje je na svojoj dugogodišnjoj poziciji. I svaki mjesec za njega se iz budžeta izvaja više od 3.000 KM.

 “Moja plata, mi se mijenjamo, znate. Pravobranilac ima negdje oko 4.500, a ja sad kao zamjenik imam oko 3.100. Sa odvojenim životom, pošto sam ja u Banjaluci, negdje oko 3.600 KM izađe zamjenik”, rekao je Mlađen Mandić, pravobranilac BIH.

Na čelu Službe za poslove sa strancima BiH je od 2015. godine Slobodan Ujić, mandat mu je istekao, ali funkciju i dalje obavlja. Iako iz te institucije odgovor nismo dobili, saznajemo da u džep svaki mjesec stavi 3.670 KM. Svi ovi funckioneri imaju i dodatna primanja u koja spadaju odvojen život, topli obrok, troškovi telefona, reprezentacije, za šta na platu dodatno dobiju više od 1.000 maraka. Slična situacija je i sa SDS-ovim direktorom Instituta za standardizaciju BiH Aleksandrom Cincarom, čija plata iznosi oko 3.100 KM. 

“Koeficijent za obračun plate direktora upravne organizacije iznosi 5,51. Osnovica za obračun plate iznosi 475,69 KM.  Direktoru upravne organizacije pripada pravo na novčanu naknadu na ime ishrane tokom rada od 8,00 KM za svaki dan proveden na radu”, odgovor je iz Instituta za standardizaciju BIH.

Kadrovi SDS-a i PDP-a nikada nisu trebali ni da sjednu te fotelje. Sve to im je omogućila SDA. Jasna je Snježana Novaković Bursać šef kluba poslanika SNSD-a u PD PS BIH. 

 “Radi se o upravljanju njima iz političkog Sarajeva, oni kao takvi njima trebaju i sve su učinili i vjerovatno će pokušati učiniti a ih zadrže, jer zašto bi se oni, kao što je Bakir rekao, zašto bi se oni riješili nekoga ko njima paše”, izjavila je Snježana Novaković Bursać, šef kluba poslanika SNSD-a u PD PS.

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg PD PS BiH, uputio je u parlamentarnu proceduru zakon kojim bi se, ukoliko se usvoji, smanjili koeficijenti i onemogućilo povećanje plata u insitucijama BIH. Apsurd je to, jer je upravo Zvizdić taj koji je učestvovao u donošenju ovih Zakona.


Тагови:
  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.