ATV

Гост Недјељних вијести

Историчар Предраг Лозо: Веома чудан антифашизам Комшића и Бећировића

 • Извор: АТВ
 • 19.11.2023. 20:42

Континуитет ЗАВНОБИХ-а након распада бивше Југославије је једна фикција којом се покушава наметнути, нарочито из ФБиХ. Односно покушавају се наметнути садашње вриједности из ФБиХ.

Рекао је ово гост Недјељних вијести на АТВ-у Предраг Лозо, историчар из Центра за истраживање рата и ратних злочина Републике Српске, након најава да би Жељко Комшић и Денис Бећировић могли ићи у Мркоњић Град да обиљеже измишљени Дан државности БиХ.

"ЗАВНОВИХ никако не можемо посматрати издвојено од контекста Другог свјетског рата. Сви знамо да на овом простору од 1941. до 1945. године у оквиру великог свјетског сукоба створена је и Независна држава Хрватска, која је кренула у уништење српског народа. Геноцид над српским народом било је једно ултимативно зло са којим се српски народ сусрео. И на основу тога подигао устанак, прије свега против НДХ. Тај устанак имао је на почетку само једну идеолошку основу, а основа је била - одбранити биолошко постојање српског народа", рекао је Лозо и наставио:

"Након тога долази до грађанског рата и подјеле тог устаничког покрета, односно устанка, на револуционарну страну - страну Комунистичке партије, партизански покрет и Народноослободилачки покрет, и овај ројалистички, односно равногорски покрет. Све то показује да основа антифашизма на овим просторима јесте био устанак српског народа и да је српски народ био основа антифашизма на овим просторима. Они који данас из ФБиХ покушавају се позивати на ЗАВНОБИХ, они би некако занемарили те историјске чињенице. Они покушавају српски народ, како њима одговара, учити антифашизму. ЗАВНОБИХ је само један у низу догађаја који су се десили у Другом свјетском рату".

Лозо је поновио да се ЗАВНОБИХ не може посматрати одвојено од АВНОЈ-а.

"Дакле, не можемо посматрати било какву покрајинску политику Комунистичке партије одвојено од укупног југословенског питања", каже историчар.

Наглашава да је ово један покушај злоупотребе контекста антифашизма.

"Рекли сте да Комшић и Бећировић покушавају да дођу у Мркоњић Град. Ја бих се запитао да ли је то онај исти Комшић који је 2006. године тражио слику Блажа Краљевића који се поздравља са 'За дом спремни' да га донесе у своју канцеларију. То је неки чудан антифашизам. Исто као што је чудан и антифашизам Бећировића који је био у Вуковару, гдје су са подигнутом десном руком (фашистички поздрав) испред њега на почетку колоне скандирали 'За дом спремни'", каже Лозо.

Додао је да свједочимо једном необичном догађају:

"То је да се антифашизам проглашава за фашизам, а фашизам за антифашизам. Очекујемо још само одлуку такозваног високог представника да нам он одреди шта је фашизам, а шта антифашизам. Знате, то је овај љубитељ брдских њемачких СС јединица. Наши грађани присуствују једном суровом искривљивању историјских истина везаних за Други свјетски рат".

Комплетно гостовање историчара Предрага Лозе на АТВ-у погледајте у наставку.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

 • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

  Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

  Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.