Pozdravljen aplauzom

Izetbegoviću ništa nije sveto: Došao na iftar i napao Republiku Srpsku

  • Извор: АТВ
  • 05.04.2023. 12:53

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović po prvi put u posljednje 23 godine ostao je bez funkcije u vlasti BiH.

Politička penzija očigledno mnogo frustrira Izetbegovića koji ne prestaje sa svojim sramnim udarima na Republiku Srpsku i srpski narod.

Čini se kao da Izetbegoviću nije sveto ništa - ni tuđe, a ni njegovo.

U toku je mjesec ramazana, strogog posta vjernika muslimanske vjerospovijesti. Izetbegović je odlučio da ukalja i ovaj mjesec. Naime, on se sinoć pojavio na iftaru u Tuzli i pred prisutnima napao i Republiku Srpsku ali i svoje doskorašnje saradnike, a čini se da mu je teško palo i to što je razotkrivena afera oko diplome njegove supruge Sebije Izetbegović.

"Došao mi je jedan ambasador i pitao da li smo promijenili stav... Rekao sam da jesmo. Nakon što su Osmicu stavili na crnu listu i kako su počeli da rade nepravdu mojoj Sebiji sada smo još tvrdoglaviji i nema govora da Lendo potpiše", rekao je Izetbegović.

Bakir za probleme u svojim redovima krivicu svaljuje na Republiku Srpsku i srpski narod. Niko iz Srpske nije imao načina da utiče na ono što je činio Osmic, Novalić a ponajmanje Sebija Izetbegović. Sve to ne sprečava Izetbegovića da se, u ovom svetom mjesecu, obruši na Republiku Srpsku za koju su živote dali mnogobrojni njeni građani koje i danas oplakuju njihovi najmiliji.

"SPC je sekta, Svetosavlje se temelji na fašizmu" - Pogledajte skandalozan govor imama iz Kozarca

Izetbegović je opet Republiku Srpsku nazvao "genocidnom tvorevinom“ i rukovodstvo optužio da su "napravili udruženi zločinački podvig“.

Okupljeni su aplauzom pozdravili Bakirov govor.

I dok vlasti Republike Srpske konstantno pozivaju da međusobno poštovanje i uvažavanje svih u BiH, iz FBiH gotovo svakodnevno stižu ovakve poruke.

Nakon što su velikodostojnici muslimanske zajednice istupili u javnost sa pozivanjem u rat te bacanjem mrlje na srpske svetitelje i Srpsku pravoslavnu crkvu a onda Izetbegović istupio sa ovakvim stavom jasno je koja od strana nije za suživot i kome smeta "onaj drugi“.

Da li će Bakir i dalje braniti presuđenog Novalića i pokušati ga zadržati na čelu Vlade

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić osuđen je prvostepeno na četiri godine zatvorske kazne za kupovinu 100 kineskih respiratora.

Ovaj proces, koji je počeo prije više od dvije godine, konačno je dobio svoj epilog.

Interesantno je da je sve vrijeme od podizanja optužnice, pa do danas Fadil Novalić ostao na čelu Vlade Federacije BiH.

Neki zvaničnici iz SDA, predvođeni predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, branili su ga na način da su govorili da je riječ o politički montiranom procesu.

Medijska propaganda

Iako su mediji bliski toj stranci počeli govoriti o obračunu koji ima cilj formiranje nove Vlade FBiH i da je zato tempiran datum izricanja presude s rokom za formiranje nove Vlade Federacije, realnost je potpuno drugačija.

Tužioci koji su nosili ovaj proces nisu bili niti u jednom trenutku oni koji su razvlačili procese, nego su se suđenja otkazivala, kako zbog promjene člana Sudskog vijeća, tako zbog nesuvislih ometanja tužilaca od sudije Branka Perića, ali i zbog zahtjeva odbrane za otkazivanjem ročišta.

Uostalom, Vlada FBiH bi već bila imenovana da nije bilo blokada od SDA-ovog potpredsjednika FBiH Refika Lende, koji je ispunjavao zahtjeve centrale stranke, a samo s jednim ciljem, a to je da SDA ostane na vlasti.

Jedini način ostanka te stranke na vlasti nakon ovih izbora jeste da opstane stara Vlada FBiH, koja je skoro pet godina u tehničkom mandatu. Ta Vlada je i bez Novalića krnja, s obzirom na to da su dva ministra preminula, a treći je napustio funkciju.

Bakir bio uporan

Ranije su Bakir Izetbegović i njegovi poslušnici u SDA bili uporni, pa su branili Fadila Novalića i, kada je završio na američkoj crnoj listi, pojednostavljivajući zloupotrebu ličnih podataka penzionera i predstavljaći to kao benignu stvar, a da li će i dalje ostati u odbrani presuđene osobe i pokušati ga svim snagama zadržati na čelu Vlade koja nije odraz demokratske većine, to će se vidjeti, piše Avaz.

Тагови: