Nijemi na ratne pokliče

Izostale rekacije na poruke iz Bužima

  • Извор: АТВ
  • 13.01.2023. 19:10

Proslava rođendana ne može, ratni pokliči mogu. Dok su ovih dana histerično pozivali na sankcionisanje srpskih funkcionera zbog proslave Dana Republike, u slučaju okupljanja u Bužimu uz pokliče “Alahu ekber” i pod ratnim zastavama tzv. Armije RBIH, reakcije Tužilaštva, međunarodne zajednice i vječito “najglasnijih ambasada” gotovo da nema. Iz OHR-a vrlo štur odgovor.

"Dužnost je pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine da ispitaju sve potencijalne slučajeve kršenja zakonskih propisa i u skladu sa nalazima preduzmu odgovarajuće mjere", rekli su iz OHR.

Američka ambasada u BIH slučaj "Bužim" poistovjetila je sa proslavom 9. januara. Ratni pokliči i proslava dana kada je nastala Republika Srpska po svemu sudeći z anjih je isto. O svemu su se oglasili tek nakon našeg upita. 

“Sjedinjene Države već 27 godina dosljedno osuđuju oboje. Ono što se nedavno dogodilo u Bužimu, nakon nezakonitih i provokativnih događaja 9. januara u Istočnom Sarajevu, još jedan je primjer toga i nikako ne doprinosi mirnoj i prosperitetnoj budućnosti koju građani ove zemlje žele i zaslužuju”, saopšteno je iz Ambasade SAD.

Na naše pitanje da li će da reaguju u ovom slučaju, iz Tužilaštva i Ambasade Velike Britanije u BIH, odgovor nismo dobili.

Radi se o raspirivanju mržnje, tako poruke iz Bužima ocjenjuju bezbjednjaci. 

“To je nešto što je neprimjereno, neviđeno i to je sasvim sigurno nešto što treba da izazove odogovarajuću reakciju vlasti u BIH i ambasada u BiH prije svega američke i Velike Britanije. Ratni folklor, povici Alahu ekber su srpskom narodu dobro poznati jer su uz te povike odsjecane glave srpskim borcima i civilima”, izjavio je Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost.

Ovo nije prvo takvo okupljanje u Bužimu. Prošle godine je u par navrata zabilježeno okupljanje građana u ratnim uniformama, što je pojačalo strah kod srpskih povratnika u Unsko-sanskom kantonu. U maršu kojim se, kako tvrde organizatori, ovih dana obilježava godišnjica akcije “Munja”, veterani s ratnim zastavama uzvikivali su ratne povike, uz uvrede na račun Srba i Republike Srpske, koju su nazvali “genocidnom tvorevinom”. Reakcije političara iz Federacije BiH nije bilo ni prošle, a ni ove godine. Još manje Tužilaštva BIH kojem je cijeli slučaj prijavljen.