Jasan stav iz Srpske: Zakon o Ustavnom sudu BiH prioritetno pitanje

  • Извор: АТВ
  • 25.08.2023. 20:30

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac izjavio je danas da je Republika Srpska jasno predstavile zakone o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama u tom sudu, jer smatra da je to prioritetno pitanje od kojeg neće odustati.

"Onda kada Radna grupa za pravosuđe koja je formirana na osnovu političkog dogovora lidera koji čine vlast na zajedničkom nivou, tak tekst zakona dostavlja u proceduru, kako prema Savjetu ministara tako i prema Parlamentarnoj skupštini BiH. Vrlo jasno smo ukazali našu spremnost, naš stav i to je na Savjetu ministara vrlo jasno rečeno“, izjavio je Košarac.

Košarac je podsjetio da su ministri iz Republike Srpske na sjednici Savjeta ministara jasno iskazali spremnost i stav u vezi sa ovim zakonima.

"O zakonima se nije odlučivalo jer nije prošla prethodna faza, ali smo jasno rekli da ne možemo razmatrati i neke druge zakone koji se referiraju na sud i sudove, a da prethodno i ovo ne bude dio analize izvještaja koji treba da dođe pred Savjet ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH“, rekao je on.

Odavno u Republici Srpskoj govore kako je vrijeme stranim sudijama da pakuju kofere. Evo šta o svemu kaže pravnik Milan Petković.

„Naravno da je pitanje prestanka mandata stranih sudija ključno pitanje, da vidimo na koji način će njihov mandat prestati, ali ono u čemu smo svi saglasni jeste da je to nama prijeko potrebno i da je Ustavni sud svojim odlukama u posljednjim godinama najviše razgrađivao dejtonsku BiH i da je najveći uzročnik svih podjela i sukoba unutar BiH. Ja se nadam da smo sada postigli konsenzus, barem što se tiče parlamentarne većine na novu BiH, i da možemo donijeti taj zakon. Sigirno da to neće ići tako lako, sigurno da će Bošnjaci imati svoje želje, Srbi svoje a Hrvati svoje“, rekao je Petković za ATV.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)