Ni nakon mjesec dana

Još nije završeno vještačenje Mahmuljinove medicinske dokumentacije

  • Извор: Глас Српске
  • 16.09.2022. 08:59

Vještačenje medicinske dokumentacije bivšeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina, koji je osuđen za ratne zločine nad Srbima u Vozući i na Ozrenu, ni nakon mjesec dana nije završeno i ne zna se kada će biti, piše "Glas Srpske".

Sud BiH donio je 18. avgusta naredbu o vještačenju medicinske dokumentacije Mahmuljina kojom je od vještaka tražen nalaz i mišljenje da li se može liječiti u BiH, kao i da li može putovati.

"Vještačenje Mahmuljinove medicinske dokumentacije nije završeno. Sud se prije tri dana, u skladu sa uputstvima odbrane osuđenog, obratio Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u svrhu pribavljanja dodatne medicinske dokumentacije. Ta dokumentacija će nakon što bude ustupljena nama biti dostavljena vještaku s ciljem izrade nalaza i mišljenja o zdravstvenom stanju osuđenog", rekli su u Sudu BiH.

Vještaci u Republici Srpskoj za oblast medicine navode da se bilo koji predmet može završiti i za nekoliko dana, ako je dostupna sva dokumentacija o nekom od slučajeva koji je predmet vještačenja.

Predstavnici boračkih organizacija u Srpskoj navode da Sud BiH namjerno odugovlači vještačenje da bi Mahmuljin bio na slobodi.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić smatra da se, kako sada stvari stoje, Mahmuljin nikada neće vratiti u BiH i odslužiti kaznu na koju je osuđen.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Mahmuljin je po izricanju kazne od osam godina napustio BiH i otišao u Tursku navodno na liječenje, umjesto u zatvor.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.