Glavni tužilac BiH

Kajganić: Uvjeren sam da će Mahmuljin biti lociran i sproveden na izdržavanje kazne

 • Izvor: ATV
 • 28.01.2023.19:07

Uvjeren sam da će pravnosnažno osuđeni Sakib Mahmuljin biti lociran i sproveden na izdržavanje kazne. Poručio je to glavni tužilac BiH Milenko Kajganić nakon raspisivanja Interpolove potjernice za nekadašnjim komandantom Trećeg korpusa takozvane Armije BiH koji je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima '93.

Umjesto na robiju, pobjegao je u Tursku pod izgovorom da je otišao na liječenje. 

"Tužilaštvo BiH je dostavilo sve informacije koje su bile potrebne Sudu BiH i Sud BIH je donio naredbu za raspisivanje potjernice i mi smo ubjeđeni da će osuđeno lice u narednom periodu sigurno biti locirano, osuđeno i sprovedeno na izvršenje kazne zatvora. Imamo situaciju da  je 30 godina nakon izvršenja navedenih krivičnih djela teško i dobiti odluke za određivanje pritvora odmah nakon donošenja osuđujuće presude", rekao je Milenko Kajganić, glavni tužilac BiH.

Potrebno ga je hitno pronaći i odmah ga izručiti BIH, jasan je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Krajnje je neprihvatljivo, kaže Milorad Kojić, da mjesec dana nakon raspisivanje Interpolove potjernice nema detalja o lokaciji na kojoj se Mahmuljin nalazi.  

"Zahtijevamo što hitniji odgovor i zahtijevamo da se Mahmuljin što hitnije izruči i uputi na izdržavanje zatvorske kazne. Takve stvari su potpuno nevjerovatne i one ni na koji način ne doprinose povjerenju u samo pravosuđe, ali ne doprinosi ni pravdi", rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Sud BiH 28. novembra prošle godine je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom, koji je u aprilu osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. On je Sudu BiH trebalo da se javi pet dana ranije radi upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne.  • 07:00 Serija: Kolo sreće (R)

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina