Tužilaštvo BiH

Kako je sudio Nedim Ćosić: Bivši komesar MUP-a osuđen da je davao mito sutkinji, ona oslobođena optužbi

  • Извор: Бањалука.нет
  • 29.08.2023. 14:43

Vraćanje na doradu optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića pokazalo je mnoge manjkavosti pravosuđa u BiH, te na površinu izbacilo afere čiji je glavni akter upravo tužilac Tužilaštva BiH Nedim Ćosić.

Tužilac Ćosić, koji je podigao optužnicu protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića u Tužilaštvu BiH počeo je da radi u maju, ove godine.

Prije toga bio je angažovan u Opštinskom sudu u Sarajevu, ali paralelno sa početkom pravosudne karijere počinju i vezivanje njegovog imena za sumnjive radnje, piše "Banjaluka.net".

Naime, iako se nije nalazio na listi kandidata, niti je u vrijeme prijave na konkurs imao položen pravosudni ispit, kao jedan od ključnih uslova, Nedim Ćosić imenovan je 2007. godine na poziciju stručnog saradnika u Opštinskom sudu u Sarajevu. Ćosić je taj ispit položio tek dvije sedmice po okončanju konkursa.


Oglasio se mladić koji je albanskoj pjevačici dao srpsku zastavu

Oglasio se mladić koji je albanskoj pjevačici dao srpsku zastavu

Međutim, tu se sumnjive radnje tužioca Ćosića ne završavaju, te je 2019. godine, dok je bio sudija Opštinskog suda u Sarajevu, protiv njega podnesena krivična prijava zbog sumnje da je zajedno sa drugim pravosudnim radnicima počinio više krivičnih djela, kao što su organizovani kriminal i zloupotrebe službenog polažaja i ovlaštenja, te zbog kršenja zakona.

Povezanost sa suđenjem sutkinji Azri Miletić

Sutkinja Suda BiH Azra Miletić prije dvije godine pred Opštinskim sudom u Sarajevu pravosnažno je oslobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije u periodu od 2014. do 2015. godine.

To ne bi bilo čudno da za davanje tog mita Miletićevoj prethodno na četiri godine i 11 mjeseci zatvora nije osuđen bivši komesar  MUP-a Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić.

Potraga za odgovorima koji bi objasnili ovakvu apsurdnu situaciju vodi upravo na adresu Nedima Ćosića.

Naime, prvooptuženog u predmetu u vezi sa sutkinjom Miletić i bivšeg komesara MUP-a Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić Kantonalni sud u Sarajevu pravosnažno je osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine i 11 mjeseci. Optužnica ga je teretila da je zajedno sa Senadom Šabićem, preko posrednika, sutkinji Miletić nudio i dao dar kako bi im bila umanjena kazna ili da budu oslobođeni krivnje u žalbenom postupku.


Manijak iz vazdušne puške ranio baku oboljelu od raka

Manijak iz vazdušne puške ranio baku oboljelu od raka

Interesantan podatak je da je za primanje mita sutkinja Miletić 2017. godine pred Sudom BiH prvostepeno osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora, da bi pravosnažno oslobađajuća presuda uslijedila tek nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH pod izgovorom da im je Miletićeva koleginica predmet prebacili Opštinskom sudu u Sarajevu, a predmet dodjeljen upravo sadašnjem tužiocu Tužilaštva BiH Nedimu Ćosiću.

Brkić osuđen da je Miletićevoj davao mito, Miletićeva oslobođena otpužbi da je primala mito?

Ramo Brkić, bivši policijski komesar Unsko-sanskog kantona 2013. godine osuđen je, u prvostepenom postupku, na 11 godina za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa trgovinom droge, proizvodnjom i prometom droge, zloupotrebe položaja i ovlašćenja. Tada je osuđeno još nekoliko osoba, a među njima na deset godina osuđen je i Senad Šabić.

Apelacionim vijećem Suda BiH tada je predsjedavala Azra Miletić, te je u februaru 2015. godine sa osuđenim Ramom Brkićem i Senadom Šabićem uhapšena zbog primanja i davanja mita. U junu iste godine, potvrđena je optužnica protiv Azre Miletić, Rame Brkića i Senada Šabića. Miletićeva se sumnjičila za primanje, a Brkić i Šabić za davanje mita.

Kada su se našli na slobodi, Brkić i Šabić su pobjegali iz zemlje.


Žena i muškarac iz Gradiške osumnjičeni za nasilje nad djetetom, predložen pritvor

Žena i muškarac iz Gradiške osumnjičeni za nasilje nad djetetom, predložen pritvor

U februaru, dvije godine kasnije Sud BiH izriče prvostepenu presudu Azri Miletić i osuđuje je na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog primanja mita, da bi apelaciono vijeće donijelo odluku da im je ona koleginica i predmet prebacuju Opštinskom sudu u Sarajevu.

Dok proces protiv nje traje, 2019. godine, u Sloveniji je po interpolovoj potjernici uhapšen  i Brkić, te je i njegov predmet takođe prebačen Opštinskom sudu u Sarajevu.

Sljedeće godine, prvostepenom presudom, Brkić je osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog davanja mita Azri Miletić u iznosu od 90.000 KM.

Istovremeno, Azrin predmet je dodijeljen Nedimu Ćosiću. On je zatražio svoje izuzeće jer je ”blizak prijatelj sa njenim sinom”, ali sudije Opštinskog suda odbijaju njegov zahtjev jednoglasno uz ocjenu da to neće uticati na njegovu nepristrasnost.

Na suđenju, Ćosić odbija zahtjev tužioca za uvid u presudu Brkiću, odnosno odbija da prihvati kao dokazano da joj je on dao mito. Pozvao se na to da presuda nije pravosnažna, pa je iz tog razloga odbio i da on svjedoči.

Takođe odbio je i zahtjev Tužilaštva da se saslušaju dva zaštićena svjedoka koja je saslušao Sud BiH kada joj je sudio. Obrazložio je da se do njih došlo posebnim istražnim radnjama, odnosno slušanjem telefona, koje su bile nezakonite. Sve to je Sud BiH prethodno prihvatio kao zakonito.

U konačnici u decembru 2021. godine oslobađa Azru Miletić, a 2022. Brkićeva presuda je postala pravosnažna i potvrdio je i Kantonalni sud.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина