Амбасадор Руске Федерације у БиХ

Калабухов: Резолуција о Сребреници провокација која носи дестабилизацију

  • Извор: СРНА
  • 18.05.2024. 12:58

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је да је резолуција о Сребреници, о којој ће расправљати Генерална скупштина УН, велика провокација која доноси дестабилизацију и нарушава процес помирења у БиХ.

"Када су Енглези 2015. године добили `по глави` ветом Руске Федерације, приступили су старинској стратегији `убиј непријатеља туђим ножем`. И сад они користе неке своје инструменте у том правцу", рекао је Калабухов новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да је то провокација за српски, али и за бошњачки народ зато што западни, англо-саксонски ментори, гурају наратив да су Бошњаци били готово једина жртва у овим догађајима деведесетих година, да ствари око Сребренице морају бити тачка бошњачког идентитета и стварају страх код Бошњака да само западне државе могу бити заштитници и њихови истински пријатељи што, каже, није истина.

Будимир: Биће изненађење колико држава, чак и из исламског свијета, неће подржати резолуцију

Будимир: Биће изненађење колико држава, чак и из исламског свијета, неће подржати резолуцију

Према ријечима Калабухова, ситуација се одвија у познатој тактици англо-саксонског свијета да овдје гурају дестабилизацију, конфронтацију, те је ово покушај забијања ексера у процес примиривања у БиХ, посебно између Срба и Бошњака.

"Што се тиче Руске Федерације наш став је познат. Ми смо за поштовање Дејтонског мировног споразума, желимо избалансирани приступ међународне заједнице за БиХ и сматрамо да се о свим питањима, укључујући и питања о прошлости, мора прије свега дискутовани у БиХ и о њима морају бити сагласна три конститутивна народа и два ентитета", додао је Калабухов.

Он је напоменуо да само то може бити основ компромиса, узајамног поштовања и прогреса БиХ у будућности.

Пратите нас и путем Вибера