Министар унутрашњих послова

Каран: Изјава Хелеза прави немјерљиву штету БиХ

  • Извор: СРНА
  • 29.11.2023. 17:19

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да је тврдња министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза о постојању паравојних кампова у Републици Српској опасна са политичког и безбједносног аспекта и да прави немјерљиву штету БиХ.

Каран је истакао да Хелезова изјава прави немјерљиву штету БиХ јер пружа подршку радикалним елементима који постоје у ФБиХ.

"Изјава министра Хелеза, није немушта, врло је опасна и дио је синхронизоване акције покушаја пребацивања одговорности и нестабилности на Републику Српску", рекао је Каран за Радио Републике Српске.

Говорећи о параџематима у ФБиХ, чије постојање представља потенцијалну безбједносну пријетњу, Каран је истакао да је већина њих, барем формално, ушла под окриље Исламске вјерске заједнице, али да најмање 22 нису.


Усвајање буџета у првој половини децембра

Усвајање буџета у првој половини децембра

Каран је рекао да Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске оперативно прати ситуацију, те да један број њих, скривен иза неких културних, вјерских и умјетничких друштава, и даље дјелује у ширењу радикалних идеја и могу бити потенцијално жариште за извођење неких екстремних акција.

Осврћући се на нелегално дјеловање Кристијана Шмита у БиХ, Каран је нагласио да Шмит руши Дејтонски мировни споразум, уставни поредак БиХ и њену безбједност.

Он је подсјетио да су сви високи представници у протеклих 28 година нападали Дејтонски мировни споразум, тежили унитаризацији БиХ и рушили њену уставну структуру БиХ.

"Исто то ради и Шмит, који је негација суверенитета и власти у БиХ", рекао је Каран.

Он је истакао да је најбољи примјер унитаризације БиХ покушај обиљежавања ЗАВНОБИХ-а у Републици Српској.


Вишковић открио колико ће пензије бити повећане

Вишковић открио колико ће пензије бити повећане

Каран је поручио да је обиљежавање ЗАВНОБИХ-а рушење концепта Дејтона и рушење Републике Српске.

Министар унутрашњих послова Републике Српске рекао је да је безбједносна ситуација у Српској задовољавајућа и да је повећан степен расвијетљености кривичних дјела.

Према његовим ријечима, у опремање МУП-а у протеклом периоду уложено је 176 милиона КМ.

Пратите нас и путем Вибера