Vlada Federacije BiH

Kasarna u Hadžićima i "Agrokomerc" u Kladuši ustupljene za smještaj migranata

  • 05.07.2018. 16:08

Vlada Federacije BiH donijela je odluku da ustupi dvije lokacije za smještaj migranata - kasarnu "Ušivak" u Hadžićima i "Agrokomerc" u Velikoj Kladuši.

Šef federalnog Operativnog štaba za migrante Izudin Livadić rekao je da se broj migranata mijenja iz dana u dan, te da ih se, prema posljednjim podacima Službe za poslove sa strancima, do sada prijavilo 7.919 i da uglavnom ne žele da ostanu u BiH. 

Austrija je donirala BiH 56 šatora u koje će moći da bude smješteno 280 migranata, a šatori će biti raspoređeni u Velikoj Kladuši, Bihaću i Sarajevu u zavisnosti od potrebe, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH, prenosi portal "Kliks". 

Šef Sektora za civilnu zaštitu, upravljanje krizama i zaštitu od katastrofa pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije Johan Bazdek izjavio je da su u roku od 24 časa nakon što su primili molbu BiH za pomoć, donijeli odluku o donaciji šatora. 

"Austrija se nada da možemo pomoći BiH da riješi ovu migrantsku situaciju. Svjesni smo situacije s migrantima u regionu i pomogli smo BiH jer smo ovakvu situaciju imali 2015. godine. Tu smo da vas podržimo", rekao je Bazdek. 

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak naveo je da će u slučaju potrebe biti postavljeni i kontejneri za tuširanje, toalet, agregati i cisterne s vodom na lokacijama na kojima budu postavljeni šatori. 

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH za pitanje migracija Murveta DŽaferović istakla je da su šatori veoma  kvalitetni, te da će u njih biti smještene porodice. 

"Imamo problema sa lokacijom `Agrokomerca`, ali uskoro bi trebalo da završimo taj pravni dio. Bunilo se i lokalno stanovništvo. Ako bude problema sa finansijskim dijelom onda može doći do komplikacija, ali razgovara se o još jednom objektu. Od dvije lokacije smo odustali jer su bile preblizu granice", rekla je DŽaferovićeva. 

Federalni Operativni štab za pitanje migracija informisao je danas Vladu FBiH o situaciji u oblasti migracija u BiH, saopšteno je iz Vlade FBiH. 

Vlada je zaključkom podržala napore i aktivnosti Savjeta ministara, ministarstava bezbjednosti i ljudskih prava i izbjeglica BiH, kao i Koordinacionog tijela za pitanje migracija u BiH - Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH za rješavanje problema migracija realizacijom Akcionog plana hitnih mjera koji je donio Savjet ministara. 

Riječ je o planu za veću i odlučniju kontrolu granice sa istočnim susjedima i sprečavanje ulaska migranata u BiH angažovanjem svih policijskih snaga, uključujući i pripadnike policije u FBiH u skladu sa nadležnostima, ali i stvaranje uslova za humano zbrinjavanje migranata u skladu sa potpisanim međunarodnim konvencijama o zaštiti ljudskih prava, poštujući zakonske regulative u oblasti migracija i azila, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!