Savjet bezbjednosti

Kina i Rusija mogu zatražiti zatvaranje OHR-a: Ne priznaju autoritet Šmita

  • Извор: СРНА
  • 05.05.2023. 19:06

Ni Kina niti Rusija ne priznaju autoritet Kristijana Šmita i mogu zatražiti prijevremeno zatvaranje OHR-a u debati ovog mjeseca, saopšteno je na sajtu Savjeta bezbjednosti UN uoči sjednice zakazane za 10. maj na kojoj će biti održana redovna, šestomjesečna rasprava o situaciji u BiH.

U saopštenju je navedeno da uloga OHR-a ostaje ključno pitanje za Savjet bezbjednosti.

Kao jedna od opcija za Savjet pominje se razmatranje "predsjedničke izjave" kojom se predlaže revizija buduće uloge OHR-a u zamjenu za priznanje Šmitovog legitimiteta od Kine i Rusije.

Drugo važno pitanje je potreba da se razmotre pitanja u vezi sa "sve većim nacionalističkim i separatističkim akcijama i retorikom".

Šmitova uredba od 27. februara, kojom se suspenduje zakon Narodne skupštine Republike Srpske o imovini koju koriste vlasti Republike Srpske, biće ključni pokazatelj spremnosti rukovodstva Srpske da ospori autoritet OHR-a i odlučnosti Šmita da sprovede naredbe ako Republika Srpska odluči da pruži otpor, piše u saopštenju.

"Članovi Savjeta mogu razmotriti izdavanje predsjedničke izjave kojom se potvrđuje kontinuirana relevantnost Dejtonskog sporazuma i pozivaju sve strane da se uzdrže od retorike i akcija koje izazivaju podjele", navedeno je u saopštenju. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.