Imenovan za direktora UIO BiH

Ko će naslijediti Zorana Tegeltiju u Savjetu ministara?

  • Извор: АТВ
  • 18.05.2023. 14:41

Zoran Tegeltija imenovan je danas za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a još uvijek nije poznato ko će ga naslijediti na poziciji ministra finansija i trezora u Savjetu ministara.

Kao mogući nasljednici Zorana Tegletije na mjestu ministra finansija i trezora u Savjetu ministara BiH pominju se Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, zatim Ljubiša Ćosić, načelnik Istočnog Sarajeva, Dalibor Tomaš, savjetnik premijera Srpske Radovana Viškovića, te Milorad Đurđević koji je Tegeltijin šef kabineta i Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a biće održana sutra u Banjaluci u 11 časova a nije potvrđeno da li će se tema nasljednika Tegeltije na ministarskoj poziciji naći sutra pred članovima SNSD-a.

Inače, novog ministra imenuje Predstavnički dom a na prijedlog predsjedavajuće Savjeta ministara. Prijedlog o novom ministru predsjedavajućoj dostavlja stranka kojoj je pripalo to mjesto, a u ovom slučaju je to SNSD.

Tegeltija: Znam kako to izgleda u UIO

Tegeltija je gostujući u emisiji ATV-a Imate riječ sa Milijanom Kos prije nekoliko dana komentarisao špekulacije da će se naći na direktorskoj poziciji UIO BiH.

Inače, Tegeltija je bio najbolji na konkursu za tu poziciju.

"Zar ste sumnjali da ću ja biti najboloji na konkursu? Ja sam neko ko je jeo hljeb poreznika i carinika. Osam godina sam član Upravnog odbora UIO, trenutno sam predsjedavajući Upravnog odbora. Ja znam kako to izgleda u UIO“, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je podsjetio da je on i 2009. godine konkurisao na poziciju direktora UIO BiH te da je bio najbolji i tada na konkursu ali da bošnjački članovi to nisu podržali i on nije izabran za direktora.

Sjedište UIO BiH je u Banjaluci, a nikada do sada Srbin nije bio direktor.

"Ja se nadam da će sada Srbin, nakon 20 godina, Srbin biti direktro UIO. Ako ja budem direktor ja znam šta je potrebno uraditi da bi UIO bila još bolja nego što je to slučaj bio ranijih godina“, rekao je Tegeltija za ATV nedavno. 

Tegeltija je dodao da je, zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, bio član tima koji je pregovarao sa međunarodnim finansijskim institucijama i dodao je da UIO nije trabalo da izgleda ovako.

"Zakon o PDV nije trebalo da izgleda ovako. Nije trabalo da bude jedinstvena stopa PDV-a. Ništa to nije bio dio dogovora i preko noći je formirana UIO na način na koji je formirana a to je sa jedinstvenom stopom PDV-a“, dodao je on.

Kompletno gosotovanje Zorana Tegeltije u emisiji ATV-a Imate riječ sa Milijanom Kos možete pogledati u nastavku.


Pratite nas i putem Vibera

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм