Lome se koplja oko ministarskih fotelja

Ko će u novu Vladu Republike Srpske?

  • Извор: АТВ
  • 23.11.2022. 19:09

Lome se koplja oko ministarskih fotelja. Ko će sjesti na čelo kojeg ministarstva sada je glavna tema među političarima. Iako žustri pregovori sa mandatarom uveliko traju, imena niko ne otkriva. Članovi političkih stranaka jedino ne kriju da dio svog kolača očekuju. Medju njima ima i onih koji očekuju i previše.

"Očekivanja SP su da se na adekvatan način vrednuju izborni rezultati kod formiranja Vlade RS. Ono što je predsjednik iznio kao očekivanje je da Socijalistička partija učestvuje u Vladi sa neka 3 ministarska mjesta. Koja će to biti personalna rješenja i koji resori, to ćemo se dogovarati", rekao je Srđan Todorović iz Socijalističke partije.

"U skladu s izbornim rezultatom Demos očekuje dva ministarstva. Koja će to biti, u ovom trenutku ne znam. Mi imamo dovoljan broj kadrova da u skladu s ministarstvom koje dobijemo da imenujemo odgovarajuće kadrove", rekla je Spomenka Stevanović iz DEMOS-a.

Jednom ministarskom mjestu nada se Ujedinjena Srpska. Kako ATV saznaje, dio partije je za zadržavanje Natalije Trivić, a drugi bi da progura Milana Novitovića. Kako  saznajemo sve to je zatalasalo stanje u ovoj stranci. Ako se uopšte dokopaju ministarstva, to će biti resor rada i boračko invalidske zaštite, nezvanično saznajemo. Ipak, zvanično to ne potrvđuju. 

"To je posao partije, a mi kada završimo pregovore sa gospodinom Viškovićem izaći ćemo sa nečim što je konkretno. Ne bavimo se gatanjem i ne radimo ništa unaprijed", rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Svoje mjesto pod krovom Vlade Republike Srpske očekuju mnogi, pa i klub Pokreta za državu. Tako bi po svemu sudeći oni mogli biti tas na vagi za dvotrećinsku podršku Vlladi Radovana Viškovića.

"Mi imamo određene stavove koje očekujemo da Vlada prihvati ukoliko želi da budemo dio skupštinske većine i dio Vlade, naravno da svi idu na izbore da bi bili dio vlasti. Iz kluba Pokreta za državu očekujemo da postignemo vrstu dogovora da imamo određena ministarstva", rekao je Ramiz Salkić, iz Kluba Pokreta za državu.

Neka imena koja su procurila u javnosti su tačna, potvrdio je mandatar Radovan Višković. Ne precizira koja, otkriće za 15-ak dana. Da različitih očekivanja ima, potvrđuje i Milorad Dodik.

"Moje konsultacije juče sa političkim partijama su bile oko mandatara i njihovo eventualno učešće. Trudio sam se da vidim šta bi mogla da budu njihova očekivanja od svega toga i svi naravno imaju različita očekivanja", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpke.

Vlada Republike Srpske sastoji se od ukupno 16 ministarstava. Na čelu najviše, odnosno osam, sješće Srbi. Pet fotelja rezervisano je za Bošnjake, a tri za Hrvate. 



Тагови: