Novi saziv

Ko će u Savjet ministara: Nešić preuzima Ministarstvo bezbjednosti?

  • Извор: АТВ
  • 30.12.2022. 19:04

Nazire se novi saziv Savjeta ministara. Isplivajaju imena ko bi mogao u koju fotelju. Bivši predsjedavajući Zoran Tegeltija trebalo bi da sjedne na čelo Ministarstva finansija. U ministarstvo inostranih poslova po svemu sudeći će Elmedin Konaković, pa je tako SNSD ponovo ostao bez diplomatije. Sve se glasnije čuje da je novi ministar bezbjednosti Nenad Nešić. Još nije zvanično, pa danas za ATV to nije potvrdio.

"DNS i SNSD su koalicioni partneri. Mi učestvujemo u formiranju kako skupštinske većine u NSRS, tako smo dogovorili da imamo učešće na nivou vlasti Republike Srpske i nivou BiH. Da li će pripasti pozicija ministra bezbjednosti DNS-u, to prije svega se pita i odlučuje gospodin Dodik", kaže lider DNS-a Nenad Nešić.

Dodik je, prema pisanju pojedinih medija, odlučio da funkciju ministra za izbjeglice i ljudska prava u naredne četiri godine vrši Denis Šulić. Ni on to nije htio da komentariše, dok stranački šef zvanično ne saopšti. Zato je potvrđeno da je SDP-ov Zukan Helez predložen za novog ministra odbrane. 

Svoju fotelju u ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa trebalo bi da zadrži SNSD-ov Staša Košarac. Ministarstva pravde i civilnih poslova zauzeće kadar HDZ-a. Prema ovoj računici, Ministarstvo komunikacija i transporta trebalo bi da pripadne „osmorci“. U SP-u se ne nadaju ministarskoj fotelji. Ipak, očekuju je u nekoj od zajedničkih institucija. 

"Zato što je SP svojim djelovanje, s ukupnim brojem svojih osvojenih glasova dala mjerljiv doprinos u uspjehu gospođe Željke Cvijanović na poziciji kandidata, a sada izabranog člana Predsjedništva BiH, pa po tom osnovu mi imamo iz perioda od prije izbora koalicioni dogovor da ćemo na tom nivou participirati, ali ne na način da ćemo imati ministra. Sigurno nećemo imati ministra u Savjetu ministara", kaže Petar Đokić, predsjednik SP-a.

Mjesta zamjenika ministara iz Srpske trebalo bi da pripadnu i Ujedinjenoj Srpskoj i DEMOS-u. Rok za formiranje vlasti, koji je nova koalicija, koju čine SNSD, HDZ i "osmorka", u javnosti sama sebi postavila, je kraj januara.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник