Савјет безбједности УН-а

Ко лобира за резолуцију о Сребреници?

 • Извор: АТВ
 • 03.04.2024. 19:15

Њемачка лобира да се у Генералној скупштини УН-а изгласа Резолуција о Сребреници. Ако до 27. априла наговоре двије трећине чланица, 11. јул биће међународни дан сјећања на Сребреницу, а свако порицање геноцида биће осуђено. Ако се Резолуција изгласа, у Српској неће значити ништа, каже предсједник Републике.

"Када је усвоје треба да ћутимо као да није усвојена. Јер напросто против тих безобразлука на глобалној сцени тешко се може супротставити. на крају, све зависи од нас, пошто ми то одбацујемо, према томе могу да доносе шта хоће. Нити ће ући у програме нити ћемо ми признати то, није био геноцид ево опет кажемо", каже предсједник Српске Милорад Додик.

Све је закувао амбасадор БиХ при УН-у, Златко Лагумџија. Резолуцију покушава да прогура без сагласности Предсједништва БиХ које је једино надлежно за спољну политику. 

"Они то најављују, видјећемо како ће се ситуација одвијати она ништа неће промијенити. Ја мислим да је то само једна врста њихове немоћи и потребе да даље задовоље одређене врсте потребе уговорених обавеза са странцима прије свега са САД-ом", каже Сташа Кошарац, замјеник предсједавајућег Савјета министара.

Шта год изгласали на Генералној скупштини УН-а, у Савјету безбједности неће проћи. Тамо је већ једном пропала британска прича о Сребреници јер је Русија уложила вето. 

"Морамо активирати наше пријатеље, сталне чланице Савјета безбједности УН-а које нису заговорници овога што се ради. Јер предлагачи доношења овакве одлуке у генералној скупштини су схватили да то не могу да ураде кроз Савјет безбједности због противљења прије свега Русије а потом и Кине", каже адвокат Горан Петронијевић.

Циљ Резолуције је да се скрене пажња са неких других сукоба у свијету. Неки би можда да оперу своју прошлост, и да се што прије заборави и на злочине над Србима у Другом свјетском рату. 

"Човјека је срамота да прича о томе док се дешава Газа, да ти прогласиш да си моралан због тога што говориш о Сребреници уз подршку Руанде и Њемачке то је стварно страшно.", каже новинар Љиљана Смајловић.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 92. до 95. године, утврдила је да се у Сребреници није десио геноцид. Тај извјештај  требало би да се нађе на наредној сједници Парламента Српске. 

Пратите нас и путем Вибера

 • 19:52 Без коментара

  Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

 • 19:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Досије

  ''Емисија: Досије

 • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 21:30 Серија: Авионџије

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.