Суд БиХ

Ко су судије чије изузеће је одбијено у поступку против Додика

  • Извор: АТВ
  • 28.01.2024. 19:10

Судије чије је изузеће одбијено у поступку против предсједника Републике Српске Милорада Додика највише обиљежава ратна прошлост.

Међу најзвучнијим је убједљиво Шaбан Максумић. Деведесетих година сарајевскe Србе je слао у логоре. У Суду БиХ je изрекао ослобађајућу пресуду озлоглашеном  Насеру Орићу. 

Ништа свјетлији примјер није ни судије Дарка Самарџића, под његовим судским чекићем je ратни злочинац Елфета Весели за убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића у Зворнику једва осуђена на десет година затвора. Случај Добровољачка којим руководи до данас је без епилога. 

Посланик у бх. Парламенту Сања Вулић тврди да је све резултат страног уплитања у реформу правосуђа, што је допринијело искључивој дискриминацији Срба. 

"Заправо, српски народ се нада чуду, јер Мајкл Марфи и међународна заједница су поредали судије и тужиоце искључиво њима подобне и оне који их слушају, њихове климоглавице и оне који су дубоко нечим кроз своју прошлост уцијењени од стране међународне заједнице“, каже посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.

Озлоглашено је и име бившег ратног судије у Горaжду Хилме Вучинића. Пресуђивао je Србима, међу којима и браћи Делић чији посмртни остаци након поступка никад нису пронађени. Његово име 2017. нашло се пред Високим судским и тужилачким савјетом управо због дискриминације Срба у суђењима за ратне злочине. Тражена је и ревизија његових пресуда. 

Реџиб Бегић, у вријеме док се провјеравала ратна прошлост није задовољио услове да буде именован за судију, али је то учинио заобилазним путем, након што је формиран Високи судски и тужилачки савјет. 

Правници упозоравају да кључну улогу има управо ВСТС који би требало да гарантује за стручност, али и кредибилитет изабраних судија и тужилаца.

"Исто тако морају да воде рачуна о његовом интегритету и о његовој прошлости, односно да ли је то лице подобно да врши тужилачку или судијску функцију и битно је да судија ни у прошлости није био везиван за неке криминалне групе, да нема неку ратну прошлост или било шта друго што би њега дискредитовало и што би довело до тога да се посумња у његову непристрасност у одлучивању“, каже правник Милан Петковић.

О стручности судије Зорана Божића, уједно и предсједника судског вијећа у предмету против Милорада Додика, говоре и претходне оцјене о неиспуњавању норми. У судској пракси познат је и по одређивању притвора бившем предсједнику Борачке организације Републике Српске. 

Занимљиво је и да је судија Минка Крехо сматрала да је управо Милорад Додик заслужан за међународни скандал о одбијању кандидатуре судије Јасмине Ћосић у Хагу, за коју је лобирала најутицајнија бошњачка Странка демократске акције.

Пратите нас и путем Вибера