Nove odluke EU

Koja vozila nećemo moći uvoziti iz EU?

  • Извор: АТВ
  • 14.07.2023. 16:26

Uvezeno je glavna kvalifikacija automobila pored marke. Tako da uvoz iz Njemačke, Austrije i drugih zemalja gdje se navodno brine o automobilima, ali sigurno se vozi po boljim putevima je izuzetno poželjan nego kupovina istog automobila na domaćem tržištu.

Ukoliko Evropska komisija usvoji novi predlog, stari i dotrajali automobili neće više biti dostupni za prodaju van Evropske unije. Ova inicijativa ima za cilj da spriječi nebezbjednost na putevima i zagađenju okoline u trećim zemljama. Umjesto izvoza, ovakva vozila bi se reciklirala.

To bi značilo da uvoz popularnih vozila iz Evropske unije neće biti moguć za starije modele, odnosno one za koje oni smatraju da su ispunili svoj radni vijek. 

Tačna definicija "životnog vijeka" automobila zavisi od mnogo faktora. Od održavanja do marke automobila. Tako da Volkswagenovi automobili imaju životni vijek od 8 do 15 godina, a Mercedes i Audi od 10 do 15.


Nakon lijepih vijesti stiže

Nakon lijepih vijesti stiže "šamar" za vozače

To znači da popularni npr. Audi A3 iz 2008, pa možda čak i 2010. godine neće proći EU rampu. Golf 5 neće sigurno proći rampu, dok će Golf 6 zavisiti od godine proizvodnje. To se naravno gleda da je vozilo za 15 godina redovno servisirano i održavano.

U protivnom, to bi značilo da vozila starija od 2013 godine neće biti na našem tržištu.

Naravno, ovu odluku tek treba usvojiti.

Ovo su najpopularnije aplikacije za dopisivanje za 2023. godinu

Ovo su najpopularnije aplikacije za dopisivanje za 2023. godinu

"Kako na tržište dolaze automobili s nultim emisijama, raste potražnja za vrijednim primarnim materijalima. Naš prijedlog je usmjeren ka tome da se omogući recikliranje i ponovna upotreba što većeg broja tih materijala. To će obezbjediti novi život dijelovima naših automobila i značajno smanjiti ekološki otisak putničkog saobraćaja", izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timermans, nadležan za evropski Zeleni plan.

Komisija predlaže uredbu koja bi zamijenila postojeće direktive o otpadnim vozilima i o mogućnosti ponovne upotrebe i recikliranja. Novi propisi bi, prema tvrdnjama Komisije, doveli do godišnjeg smanjenja emisija CO2 za 12,3 miliona tona do 2035, bolje valorizacije 5,4 miliona tona materijala i povećane ponovne upotrebe ključnih sirovina.

Nesreća u Banjaluci: Automobil završio na krovu!

Nesreća u Banjaluci: Automobil završio na krovu!

Komisija navodi: "Primjena uredbe rezultiraće dugoročnom uštedom energije u fazi proizvodnje, smanjenjem zavisnosti o uvoznim sirovinama i promovisanjem održivih i kružnih poslovnih modela."

Uredba bi donijela ekonomsku, ekološku i socijalnu korist EU, ali bi doprinela i većoj sigurnosti na putevima u trećim zemljama, sprečavanjem izvoza starih automobila. Svake godine više od šest miliona vozila u Evropi dostigne kraj svog životnog vijeka.

Automobilska industrija postaje najveći potrošač ključnih sirovina za proizvodnju trajnih magneta e-motora u Evropi. Stoga je ključno za tranziciju na vozila s nultim emisijama štetnih gasova da se jača otpornost EU na poremećaje u lancu snabdijevanja i smanji njena zavisnost od uvoza tih sirovina.

Na seoskoj slavi ugrizao čovjeka

Na seoskoj slavi ugrizao čovjeka


Prema prijedlogu nove uredbe, proizvođači automobila moraće obezbijediti jasna i detaljna uputstva za rastavljanje vozila i o tome kako zamijeniti i ukloniti dijelove i komponente tokom upotrebe i na kraju životnog vijeka vozila. Najmanje 25 odsto plastike u novim automobilima moraće biti dobijeno recikliranjem, a od tog iznosa najmanje 25 posto mora biti reciklirano iz vozila na kraju životnog vijeka.

Područje primjene ovih mjera će se postepeno proširiti na nove kategorije vozila kao što su motocikli, kamioni i autobusi, čime će se obezbijediti sveobuhvatnija pokrivenost.

Vijeće EU i Evropski parlament sada razmatraju ovaj predlog Komisije.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.