Желе да БиХ уведу у већу кризу

Kојић: Комшић и Бећировић дестабилизују политичку ситуацију

  • 03.10.2023. 18:05

Посланик СНСД-а у Представничком дому Параламентарне скупштине БиХ Милорад Kојић оцијенио је да чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Kомшић приједлогом закона о имовини БиХ желе да уведу у већу кризу и да потпуно дестабилизују политичку ситуацију и у БиХ и у региону.

Kојић је рекао Срни да је званични став Народне скупштине Републике Српске и политичких представника Српске и предсједника Републике Српске Милорада Додика потпуно јасан и да питање имовине не може да буде тема било којег тијела на ниову БиХ.

Вујичић: Комшићев и Бећировићев популизам неће проћи код српских посланика

Вујичић: Комшићев и Бећировићев популизам неће проћи код српских посланика

"То је прописано Дејтонским мировним споразумом. Постоје јасно дефинисане уставне надлежности ентитета, као и институција на нивоу БиХ", рекао је Kојић.

Он је истакао да Република Српска потпуно суверено располаже имовином на територији Српске, као што то чини и Федерација БиХ /ФБиХ/ на својој територији.

Kојић је рекао да су Kомшић и Бећировић приједлог закона, очигледно, радили у тајности, те да такве и сличне иницијативе неће добити подршку српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и да је неспорно да ће бити покренуто питање вета.

Ето ко ствара тензије, Комшић и Бећировић поново провоцирају

Ето ко ствара тензије, Комшић и Бећировић поново провоцирају

Он је поручио да такав приједлог, и када би дошао у Параламентарну скупштину БиХ, не би добио подршку српских посланика.

"Надам се и опозиционих, мада знамо да је предсједник СДС-а својевремено изјављивао да постоји нека варијанта да БиХ буде власник имовине, а да њом располажу локалне заједнице, што је потпуно неприхватљиво", рекао је Kојић.

Доношење закона о имовини на ниову БиХ, тврди Kојић, подразумијевало би и формирање нових институција на нивоу БиХ, које би Влади Републике Српске или локалним заједницама ограничавале или давале упутства како и на који начин да располажу имовином.

"Тај покушај подвале кукавичјег јајета, да би ентитети, као, имали право да користе имовину, то је класична подвала", рекао је Kојић и поновио да је то у супротности са Дејтонским споразумом, са Уставом БиХ и уставима ентитета.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић образложио је да је, према предложеном закону о имовини, БиХ носилац права власништва, а ентитети и други нивои власти у БиХ могу користити и управљати имовином која им је потребна за вршење њихових појединачних надлежности у мјери у којој су овлаштени овим или неким другим законом који донесе Парламентарна скупштина БиХ.

Пратите нас и путем Вибера