Број у паду

Колико грађана се одрекло држављанства БиХ и колико су то платили

  • Извор: Агенције
  • 11.02.2024. 02:00

Сваке године свједочимо све већем броју одлазака становника из БиХ у потрази за бољим пословним приликама и квалитетнијим условима живота.

Неки од њих никада се више не одлуче вратити у своју земљу те приступају и одрицању од држављанства БиХ.

Ипак, у односу на раније године, примјетно је да се број захтјева смањио.

Из Министарства цивилних послова БиХ за "Рапорт" су казали да се држављанства одрекло 2.147 лица, што је знатно мање у односу на претходне године.

Према подацима Министарства, тренд пораста броја захтјева за одрицање од бх. држављанства је био у константном расту до 2023. године.


Манијак крвнички нападао дјевојке, снимиле га камере

Манијак крвнички нападао дјевојке, снимиле га камере

Наиме, од 1996. до 2000. године број захтјева се кретао од шест до 63, да би у 2001. години драстично прастао на 2.608 захтјева, а у 2002. години на чак 8.346.

Године 2003. држављанства БиХ се одрекао највећи број грађана – њих 9.128. Од тада до данас, број захтјева за одрицање од бх. држављанства се почео смањивати.

Због које државе се највише одричу БиХ?

Грађани држављанство БиХ најчешће мијењају са држављанством Њемачке и Аустрије, подаци су Министарства цивилних послова.

БиХ има потписане споразуме о двојном држављанству са Србијом, Хрватском и Шведском, те грађани који стичу држављанство тих држава могу задржати и држављанство БиХ, међутим, Министарство нема податке о броју грађана који имају двојно држављанство.


Цијена ове намирнице одлази у небо: Постаје

Цијена ове намирнице одлази у небо: Постаје "ново злато"

“У поступку одрицања од бх. држављанства странке нису дужне да кажу друге разлоге осим чињенице да већ посједују или да им је загарантовано стицање држављанства друге државе. У неформалним разговорима најчешће наводе као разлог рјешавање радно-правног статуса, право на посједовање некретнина, олакшано путовање, олакшано студирање у иностранству. Већи број лица која се одричу бх. држављанства је у потпуности интегрисан у срединама у којима живе у иностранству и највећи број их је друга генерација у иностранству, тј. нису рођени у БиХ”, казали су из Министарства цивилних послова БиХ.

Административна такса за одрицање износи 800 КМ, а за одрицање ради стицања/посједовања држављанства неке од држава бивше Југославије такса износи 200 КМ.

Процедура одрицања од бх. држављанства

Лице које се одриче од држављанства БиХ, даје изјаву о одрицању лично или путем пуномоћника на припремљеном обрасцу код Министарства цивилних послова БиХ у Сарајеву или у дипломатско конзуларним представнишвтима БиХ – амбасаде и конзулати (ДКП) у иноземству.


У Украјину долазе прекаљени борци из једног од најдужих сукоба на свијету

У Украјину долазе прекаљени борци из једног од најдужих сукоба на свијету

Уз изјаву о одрицању обавезно се прилаже:

  • Доказ о посједовању држављанства друге државе (увјерење о држављанству), или доказ да му је загарантовано стицање држављанства друге државе (гаранција);
  • Пријава боравка или пребивалишта у иностранству не старија од шест мјесеци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.