Додик објавио снимак

Коме је било до рата: "Договор са Србима пропао након телеграма из СДА"

  • Извор: АТВ
  • 28.04.2024. 09:52

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, подијелио је данас нови снимак на друштвеној мрежи Икс, како би још једном показао коме је било до рата у БиХ у раним деведесетим годинама прошлог вијека.

Он је подијелио снимак гостовања академика и филозофа Мухамеда Филиповића на једној телевизији, када је причао о томе како је пропао договор који је могао спријечити крвави рат у БиХ. 

„Онда су нам наши Срби овдје, Никола Кољевић, (Момчило) Крајишник и (Радован) Караџић рекли да они ништа не могу ријешити без (Слободана) Милошевића и он је прихватио све захтјеве које смо ми поставили. Први захтјев је био апсолутно територијално јединство и интегритет БиХ, друго да БиХ не може ни на какав начин бити увучена у било какав рат који би Срби могли водити са било ким и трећи захтјев је био да Србија отвори могућност успостављања мира са Хрватском. Елементи тога су били да предсједник државе буде Бошњак, командант Армије да буде Бошњак, да Босна буде једна јединствена армијска јединица, односно област, да сви Босанци служе армију само у Босни и нигдје другдје“, присјетио се Филиповић 2016. године.

Овако изгледа истина:

Овако изгледа истина: "Нуди ми Клинтон да уђу четници у Сребреницу и изврше покољ 5.000 муслимана"

Он каже да је на тај договор пристао и Алија Изетбеговић, предсједник СДА, јер је он заједно са Филиповићем и Адилом Зулфикарпашићем, предсједником Муслиманске бошњачке организације, тај уговор акцептирао и чак рекао да је одличан, уз редиговање два професора, мислећи на Филиповића и Кољевића. Међутим, договор је пропао након једног позива из СДА.

"Када је отпочео разговор између Адила и Кољевића, ушла је особа са телеграмом из централе СДА у којем је писало да СДА не прихвата никакав споразум са Србима. Не само тај приједлог споразума, него никакав споразум. Алија Изетбеговић мени никада није хтио рећи ко је то урадио. Ја сам га најмање десет пута касније питао 'молим те, Алија, реци ми како је било могуће то, па могли смо проћи без рата', ми никакве шансе у ратовима нисмо имали, ми немамо пријатеља, ми немамо обавјештајне службе, дипломатске службе, никога ко ће нам помоћи, ни финансије ни утицаја, ништа, ми смо једноставно били изложени. Он никада није хтио да ми каже“, изјавио је Филиповић, који је иначе био један од оснивача СДА.

На констатацију водитеља како су неки тврдили да је све то унапријед било осуђено на пропаст и да би се рат свакако десио, Филиповић је рекао да је то нетачно.

„То полази од једне теорије, да је све што се десило морало да се деси, а то је апсурдно, то није тачно , многе ствари нису морале да се десе па тако и ово. Аргумент који је изнесен једном приликом, један правник је рекао да је  то било склапање споразума са ђавлом, ја сам рекао 'па добро, с ким сте то на крају направили споразум, је ли у међувремену Милошевић престао бити шејтан па постао мелећ када сте у Дејтону потписивали споразум. Ми смо били дужни да искористимо и најмању шансу да избјегнемо рат  јер је наш народ био голорук, страдао је масовно а то је велики злочин који наша политика мора оправдати“, изјавио је Филиповић тада.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм