Ministar inostranih poslova

Konaković o boljoj saradnji u regionu, iz Srpske podsjećaju na glasanje o KiM

  • Извор: АТВ
  • 08.05.2023. 19:40

Zajedničke sjednice Savjeta ministara sa Vladom Srbije, ali i Hrvatske, bolja regionalna saradnja, rješavanje najvažnijih regionalnih problema, sve je to plan Ministarstva spoljnih poslova BiH u narednom periodu. Poručuje to ministar Elmedin Konaković na konferenciji povodom 100 dana rada svog resora. Ponavlja danas da je istočna gasna interkonekcija važna i za Bošnjake i podsjeća ih da oni gas dobijaju od istog izvora, i da ne budu u zabludi.

“To je ljudi ista trasa, samo drugačija tehnološka rješenja. Da podsjetimo građane BiH, ne grijemo se mi na neki katarski ili azerbejdžanski gas, vi ste svi u toplim domovima zahvaljujući ruskom gasu”, rekao je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedin Konaković.

Konakovićev nastup dolazi samo nekoliko dana nakon novog sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ponovio je da treba prestati sa uslovljavanjima važnih projekata, što je već poznati stav iz Republike Srpske. Ipak, u Srpskoj paze na Konakovićeve istupe, i svjesni su da nije baš uvijek akcenat na dobrosusjedskim odnosima i saradnji. Pokazuje to i njegova instrukcija o glasanju u Savjetu Evrope, kaže parlamentarac Miroslav Vujičić. 

Prilepin: Još od 2017. godine su željeli da me ubiju

Prilepin: Još od 2017. godine su željeli da me ubiju

“Imali smo primjer kada je bilo glasanje oko Kosova. Dakle, dao je instrukciju mimo stava Predsjedništva da bude suzdržan po pitanju Kosova, a stav Republike Srpske je da smo mi eksplicitno bili protiv. Dakle, izašao je iz tog okvira, odnosno preuzeo je na neki način nadležnosti samog Predsjedništva i tu mu mi zaista zamjeramo”, rekao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić.

Pomenuo je Konaković i Trgovsku goru. Kaže da će se sada u cijeli problem uključiti i Slovenija. A o tome će se, kao i o gasnoj interkonekciji, raspravljati na sljedećoj sjednici Savjeta ministara, koja je zakazana 12. maja. 

Pratite nas i putem Vibera!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм