Ministar inostranih poslova

Konaković: Turkovićeva mandat potrošila promovišući interese SDA

 • Izvor: Srna
 • 30.01.2023.09:15

Novoimenovani ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedin Konaković izjavio je da je bivši ministar Bisera Turković napravila mnogo krupnih grešaka, koje se prije svega odnose na trošenje mnogo novca na otvaranje konzulata u Rijeci i Novom Pazaru samo da bi tamo vodila izborne kampanje za SDA ili za vlastite interese.

"Napravljeni su troškovi od stotinjak hiljada evra tamo gdje ne postoji sistematizovan rad niti je bilo moguće otvoriti te konzulate, već samo radi kampanje ili interesa stranke. Ne likujem, ali mi smo upravo o tome govorili kako su oni koji sebe zovu zaštitnicima koristili institucije BiH isključivo i primarno za stranačke i privatne interese ili kao bankomate", rekao je Konaković za "Dnevni avaz".

Konaković je naglasio da se već na početku mandata uvjerio da BiH gotovo ništa nije uradila na planu lobiranja u EU, SAD, kod prijatelja na istoku i zapadu i susjednim zemljama, te da je Turkovićeva mandat potrošila uglavnom promovišući politiku SDA, a ne spoljnu politiku BiH.

Prema podacima revizorskog izvještaja za 2022. godinu, u koje je imao uvid list, zakup prostorija za konzulat u Rijeci košta 3.720 evra mjesečno, u Novom Pazaru 3.850, a u Tirani 2.120 evra mjesečno.

Govoreći kao lider političke stranke "Narod i pravda", Konaković je naveo da se SDA grčevito bori da se spasi od odlaska u opoziciju.

"S jedne strane ima ozbiljnih primjedbi između nas, s druge strane ima puno interesa SDA, koja, kroz svoje režimske portale, a možda i neke ljude koji su unutar naših struktura, pokušava da uhvati posljednji voz i spasi se od apsolutne opozicije, što bi za njih bilo veoma problematično", rekao je Konaković, komentarišući odnose unutar "osmorke" nakon što su Stranka za BiH Semira Efendića, NES Nermina Ogreševića i Za nove generacije Damira Marjanovića ostavili SDP bez delegata u Domu naroda parlamenta BiH 

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.