Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: ЕУ сателит спољне политике САД

  • Извор: СРНА
  • 16.12.2023. 17:44

Замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је ЕУ одлуком да отвори приступне преговоре са Украјином и Молдавијом показала лицемјерну политику према БиХ и да је сателит спољне политике САД.

"Европа је поново показала лицемјерну политику према БиХ. Одлука да отвори приступне преговоре са Украјином и Молдавијом, али не и са БиХ, у функцији је искључиво геополитичких интереса, а не стварања стабилне ЕУ и поштовања властитих принципа. ЕУ је сателит спољне политике САД", истакао је Кошарац.

Он је навео да случај Украјине и Молдавије, али и раније Бугарске и Румуније, доказује да ЕУ не држи до сопствених стандарда и испуњавања одређених услова за чланство.

Кошарац је указао да је то уосталом био случај и са БиХ, јер су увјеравали да ће ОХР бити затворен, а странци отићи из Уставног суда, када земља добије статус кандидата.

Узаврело у СДС: Савић и Перић питају се зашто их градоначелник Бијељине напада

Узаврело у СДС: Савић и Перић питају се зашто их градоначелник Бијељине напада

БиХ, каже он, данас има кандидатски статус, а горући проблем присуства странаца у институцијама није ријешен, нити је ОХР затворен.

"Онда су пред нас поставили 14 приоритета. Српска је дала сагласност и рекла да је за њихову имплементацију одмах и интегрално. Све што је урађено на ЕУ путу, остварено је захваљујући подршци Републике Српске и њених представника на заједничком нивоу", подсјетио је Кошарац.

Међутим, истакао је, то ЕУ није довољно, она не одустаје од политичких условљавања, наводећи да таква политика није дугорочно одржива.

"Ми желимо равноправно партнерство са ЕУ, а не да будемо поданици и беспоговорно прихватамо све њене услове, надајући се да ћемо постати дио ЕУ породице. Ми смо за примјену европских стандарда, који значе боље услове за живот сваког човјека и унапређују привредни амбијент. Нећемо дозволити да на том путу буде угрожена уставна позиција Републике Српске, нити да јој буду одузета Дејтоном загарантована права", навео је Кошарац на Инстаграму.

"Гдје је ажурност Суда БиХ за недјела учињена над Србима, којем су Бошњаку судили на Бајрам"

Умјесто да инсистира на рјешењима која су плод договора два ентитета и три конститутивна народа у дејтонској БиХ, Кошарац каже да ЕУ и даље подржава и намеће туторство нелегитимног Кристијана Шмита, док у међувремену маже очи испуњавањем неких услова.

"И када испунимо свих 14 приоритета, оправдано је поставити питање да ли ће пред нама бити поново додатни услови, критеријуми и слично. Колико је ЕУ искрена у том процесу? Да ли ће истински подржати напоре свих нивоа власти у БиХ или ће опет наћи неки изговор, дајући предност геополитичким околностима и интересима САД-а, умјесто властитим правилима, принципима, вриједностима и коначници сопственој политици", упитао је Кошарац.

Пратите нас и путем Вибера