Сарајево

Кошарац: Конаковић крши Устав

  • Извор: СРНА
  • 11.06.2024. 15:39

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да је министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић прекршио Устав јер је протестну ноту доставио властима Црне Горе мимо Предсједништва БиХ, јединог органа који дефинише спољну политику БиХ.

"Конаковић нема права на то, и он овај начин крши Устав. Једини орган који дефинише спољну политику БиХ је Предсједништво БиХ, а Савјет министара је орган који спроводи одлуке", рекао је Кошарац новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да Предсједништво БиХ то није разматрало, нити је донијело икакав став.

"Конаковић то ради самоиницијативно на флоскули коју покушавају у континуитету да наметну дипломатско-конзуларним мрежама - да један Бошњак може да говори у име БиХ. То је немогуће, можемо говорити о ставовима БиХ само ако су донесени консензусом Срба, Хрвата и Бошњака", рекао је Кошарац.

Невин у затвору провео 37 година, коначно изашао на слободу

Невин у затвору провео 37 година, коначно изашао на слободу

Он је истакао да сваки пут када Конаковић напише протестну ноту, а да она није резултат спољне политике Предсједништва БиХ и није усаглашена на овом органу, представници Републике Српске ће информисати те земље и њихова руководства да то није званичан став БиХ, већ појединца.

"Не знам кога представља Конаковић. Не дозвољавамо било какву злоупотребу", поручио је Кошарац.

Он је нагласио да је предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић кредибилно говорио о положају српског народа и да никога није вријеђао.

"Није имао никакву негативну реторику, али у Сарајеву су пуни фрустрација на оно што легитимно и уставно желе да раде Република Српска и Србија", рекао је Кошарац.

Вишковић: 9. јануар остаје Дан Републике Српске

Вишковић: 9. јануар остаје Дан Републике Српске

Конаковић је јуче упутио протестну ноту Црној Гори јер му је засметало што је предсједник црногорске Скупштине Андрија Мандић рекао да је Свесрпски сабор скуп двије државе.

Пратите нас и путем Вибера