Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Važno očuvati političku stabilnost da bi se nastavio razvoj opštine

  • Извор: СРНА
  • 31.01.2023. 20:21

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je večeras da je važno sačuvati političku stabilnost u opštini Višegrad kako bi se nastavio ekonomski razvoj i realizacija važnih projekata u ovoj lokalnoj zajednici.

Košarac se u Višegradu sastao sa načelnikom opštine Mladenom Đurevićem i direktorom preduzeća "Hidroelektrane na Drini" Nedeljkom Perišićem, sa kojima je razgovarao o načinu na koji institucije na nivou BiH mogu pomoći u razvoju ove lokalne zajednice.

- Vidljivi su i prepoznati napori institucija Republike Srpske da kontinuirano brine o svakoj lokalnoj zajednici u Srpskoj, uključujući i Višegrad. Mi sa zajedničkog nivoa opredijeljeni smo da, u skladu sa nadležnostima, na najbolji način pratimo rad institucija Srpske i pomognemo razvoju lokalnih struktura - rekao je Košarac novinarima.

Na sastanku je istaknuto da su "Hidroelektrane na Drini" motor razvoja Višegrada, budući da ovo preduzeće ima zapažene rezultete u energetskom sektoru.

- Potencijali ovog preduzeća posebno su važni u današnjim okolnostima, kada je od ključne važnosti da obezbijedimo dovoljne količine električne energije u vremenu globalnih izazova - naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, osim razvoja energetskog sektora, potrebno je intenzivirati aktivnosti na razvoju turizma u ovoj lokalnoj zajednici, posebno imajući u vidu Andrićgrad i saradnju sa Olimpijskim centrom "Јahorina", ali i razvoju prerađivačke industrije i poljoprivrede.

Košarac je napomenuo da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u savjetu ministara koordiniše aktivnosti sa međunarodnim institucijama koje obezbjeđuju podršku za implementaciju određenih projekata.

- Јedna od njih je i UN organizacija FAO, koja je već započela aktivnosti u Višegradu, a koje će se provoditi kroz izradu strategija i akcionih planova za implementaciju određenih politika iz sektora poljoprivrede - naveo je Košarac.

Sagovornici su zajednički ocijenili da je u narednom periodu potrebno raditi na tome da se obezbijedi integrisani granični prelaz Vardište, jer će to biti dodatne komponenta za dalji razvoj opštine Višegrad.

- Konkretno, fokusiraćemo se na to da u razgovoru sa nadležnim institucijama ubrzamo proces usaglašavanja međudržavnih komisija za granicu kako bi Vardište postalo integrisani granični prelaz - rekao je Košarac.

Na sastanku je istaknuta i namjera rukovodstva opštine da u perspektivi formira slobodnu zonu u Višegradu, u kojoj bi bili prisutni privrednici iz Republike Srpske, regiona i inostranstva.

Istaknuto je i da opština Višegrad ima ambiciju da bude prepoznatljiva u organizaciji sajmova koji bi upotpunili ponudi sajamskih manifestacija Republike Srpske i BiH.

Na sastanku je razgovaramo i o decenijskom problemu plutajućeg otpada na Drini, pri čemu je Košarac naglasio da je od suštinskog značaja očivati životnu sredinu i obezbijediti neometano funkcionisanje "HE na Drini".

- Prioritet je da obezbijedimo da naša energetska postrojenja budu stabilna i bezbjedna - istakao je Košarac.

On je podsjetio da je u proteklom periodu imao niz sastanaka sa nadležnim ministrima iz Srbije i Crne Gore o rješavanju ovog gorućeg problema.

- Institucije Srbije pokazale su razumijevanje, ali došlo je do zastoja kod struktura u Crnoj Gori, čije ponašanje nije odgovorno. Institucije Republike Srpske imaju proaktivnu ulogu, ali sa žaljenjem moram konstatovati da su se određene aktivnosti pasivizirale odlukama drugih država - naveo je Košarac.

On je izrazio spremnost da, po zahtjevu resornog ministarstva Republike Srpske, ponovo u Višegradu inicira sastanak sa ministrima iz Srbije i Crne Gore kako bi se razgovaralo o problemu plutajućeg otpada na Drini.

Košarac je konstatovao da je neophodno u cijeli proces uključiti i strukture iz Bosanskopodrinjskog kantona, budući da značajne količine plutajućeg otpada dolaze iz Goražda.