Делегат у Дому народда

Ковачевић Кавазовићу: БиХ није земља само Бошњака

  • Извор: РТРС
  • 11.02.2024. 16:17

Свака назнака могућег напретка БиХ на путу евроатланстких интеграција охрабрује поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића, који се обрушио на страначке лидере.

За делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радована Ковачевића ово је порука упућена лидерима тројке, да немају право да учествују у преговорима и да доносе одлуке.

Поручује - нико не може у име Бошњака пристати на договор који ће, тврди, довести у питање будућност и безбједност БиХ.

"Овдје имамо Исламску заједницу и поглавара Исламске заједнице који каже шта не смију да раде политичари који су изабрани од грађана. Потпуно је јасно из тог саопштења да они сматрају да за Србе и Хрвате нема мјеста у БиХ, да је БиХ земља само за Бошњаке, а да ми можемо да живимо само по њиховим правилима и по одлукама које они буду доносили о нама", рекао је Ковачевић за РТРС.


Додик запјевао на прослави рођендана

Додик запјевао на прослави рођендана

Он је навео да је то изузетно забрињавајуће.

"Не спадам у људе који сматрају да се вјерски поглавари и вјерске заједнице треба да говоре о било чему осим о вјери. Наравно они имају право да коментаришу друштвена дешавања, али овдје имамо нешто потпуно друго. Имамо поглаваре Исламске заједнице који јасно поручују политичарима, да не могу доносити одлуке без њиховог одобрења", истакао је Ковачевић.

Он је навео да тако не изгледа демократско, европско и секуларно друштво.

"То саопштење обилује грешкама, погрешним тумачењима и неправилностима", сматра Ковачевић и како оцјењује, малициозне тврдње Кавазовића о државној имовини.

Навео је да БиХ има своје уставне надлежности и да Република Српска има своје надлежности, те да нико никоме у том контексту није надређен.


Љекари УКЦ-а путују у Хаг да прегледају генерала Младића

Љекари УКЦ-а путују у Хаг да прегледају генерала Младића

"Онда чујемо да је недопустиво да се државна имовина поклања ентитетима. Међутим, господин Кавазовић мора да прочита Устав БиХ. У Уставу БиХ је јасно наведено шта су то ауторитети и надлежности", истакао је Ковачевић.

Подсјећа да Устав јасно каже да 49 одсто територије у БиХ са свим оним што се на њој налази припада Републици Српској.

"Већином се тиче спољног суверенитета односно спољне политике БиХ, монетарне политике и да све што није изричито наведено као надлежност БиХ, припада Српској и ФБиХ", нагласио је Ковачевић.

Додао да је Кавазовићево саопштење  забрињавајуће и има за циљ да руши договор у БиХ.

"Кавазовић одбија да прихвати реалност, уставну реалност у БиХ која каже да је БиХ земља три равноправна конститутивна народа који имају једнака права и два равноправна ентитета. Они сматрају да је Бих само земља за Бошњаке, а да Срби и Хрвати морају да се повинују њиховим одлукама и то је нешто што се сасвим сигурно неће догодити", поручио је Ковачевић.


Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.