Делегат у Дому народа

Ковачевић: Шмит одавао почаст нацистима, није му мјесто на Козари

  • Извор: АТВ
  • 26.05.2024. 20:41

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић, поручио је у Недјељним вијестима АТВ-а, да њемачком туристи Кристијану Шмиту није мјесто на Козари, као што му није мјесто ни у БиХ с обзиром на то да је током своје политичке каријере одавао пошту људима из нацистичког система који су убијали Јевреје и Србе.

Он је подсјетио да се Шмит све вријеме лажно представља, што је кривично дјело, поготово ако се то ради у међународним односима и када на основу тога што се лажно представљате стиче и одређена права и мијешате се у животе људи.

"Он се најгрубље мијеша у животе свих нас у БиХ, на првом мјесту нас у Републици Српској", рекао је Ковачевић за АТВ.

Додао је и да је ријеч о особи која је отворено подржавала и одавао пошту онима који су убијали народ на Козари, тако да њему ту није мјесто.

Република Српска на корак до мирног раздруживања

Република Српска на корак до мирног раздруживања

Подсјетио је на случај када је Шмит одао почаст једном од пилота нацистичке Њемачке и да се снажно борио да његово мјесто унутар њемачког естаблишмента буде очувано и због тога је и платио крајем своје политичке каријере у Њемачкој.

"Он је, не смијемо да заборавимо, дуго био замјеник министра одбране, односно државни секретар у Министарству одбране, једно вријеме је био и министар пољопривреде Њемачке. Због ових ствари, између осталог, он је завршио своју политичку каријеру у Њемачкој", каже Ковачевић.

Према његовим ријечима, онда када нису знали шта ће са њим, послали су га у БиХ.

"Међутим, као неко ко је одавао пошту људима који су били дио нацистичког система, који су убијали Јевреје и Србе, сигурно му није мјесто на Козари, као што му није мјесто ни у БиХ", истакао је Ковачевић.

Пратите нас и путем Вибера