Мостар

Крешић: Опстанак БиХ могућ уз унутрашњи договор, а не наметањем рјешења странаца

  • Извор: СРНА
  • 23.01.2024. 14:45

Новинар и аналитичар из Мостара Зоран Крешић рекао је за Срну да БиХ нема никакву будућност ако се странци наставе понашати као према некоме коме треба туђа њега и помоћ, те указао на потребу унутрашњег политичког договора без уплитања странаца и наметања рјешења, јер је то у прошлости доводило БиХ у политичку кризу и сукобе.

"Од потписивања Дејтона прошле су скоро три деценије и ако неко БиХ још одржава на начин да намеће рјешења и мијења пелене нема ни теоријску шансу за чланство било гдје, па ни да изгради стабилан унутрашњи поредак", навео је Крешић, говорећи о састанцима у Сарајеву званичника БиХ са представницима Еу и премијером Хрватске Андрејем Пленковићем.

Крешић одбацује, па и као могућност, било какву интервенцију у Изборни закон БиХ, јер сматра да будућност лежи у договору представника три конститутивна народа, а не у интервенционизму странаца.

"Налазимо се у ситуацији као прије 30 година. Свако реалан, рационалан и онај ко воли БиХ биће за договор три народа и једино се тако може стабилизовати политичка ситуација", истакао је Крешић.


Језива несрећа: Дјевојчица (3) погинула, мајка тешко повријеђена

Језива несрећа: Дјевојчица (3) погинула, мајка тешко повријеђена

Он каже да су такве поруке послали данас европски званичници у Сарајеву, а то је да од домаћих политичких представника очекују резултате, а не од странаца који бораве у БиХ, те сматра да су се састали са Кристијаном Шмитом само из куртоазије, а не потребе.

"Нису дошли и рекли Шмиту да испоручи резултате, него су то тражили од предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто и осталих званичника БиХ са којима су разговарали", истакао је Крешић.

Он је подсјетио да су странци претходно рушили договоре постигнуте у БиХ и да је и то један од узрока криза које су настале у претходне три деценије.

Говорећи о потезу премијера Хрватске Андреја Пленковића који се није појавио на састанку у Предсједништву БиХ, Крешић је оцијенио да је то јасна порука Жељку Комшићу.

"Комшић је човјек који систематски урушава Дејтонски мировни споразум и који подстиче раздор, подјеле и мржњу Хрвата и Бошњака и као такав мора бити елиминисан из политичког живота", рекао је Крешић.


Нови тежак судар у БиХ, има повријеђених

Нови тежак судар у БиХ, има повријеђених

Он је додао да је Комшић дио политике чији је која циљ да Хрвате сведе на националну мањину.

"Потез Пленковића је прави државнички потез и то је континуитет политике која Комшића види као `персону нон грата`. Добро је да је пред /предсједником Европске комисије / Урсулом фон дер Лајен и /холандским премијером/ Марком Рутеом показао шта Хрвати мисле о Комшићу", истакао је Крешић.

У Предсједништву БиХ јутрос је одржан састанак чланова Предсједништва са предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и холандским премијером Марком Рутеом, без присуства премијера Хрватске Андреја Пленковића, иако је био најављен.

Састанку у Сарајеву присуствовали су предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и бошњачки Денис Бећировић.

Фон дер Лајен, Руте и Пленковић разговарали су и са представницима Савјета министара БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.