Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara

Krešić: Rusima trebalo dozvoliti ulazak, jer je riječ o humanitarnoj misiji

  • 03.05.2020. 09:49

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mijo Krešić smatra da je trebalo dozvoliti ulazak ruskim stručnjacima da dezinfikuju bolnicu u Mostaru, te da ni Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara niti Predsjedništvo BiH nemaju nadležnost da se time bave, jer je riječ o humanitarnoj misiji.

"Ovdje se radi o klasičnoj međunarodnoj pomoći koju jedna država želi da pruži BiH. Mislim da je po istoj proceduri koja je napravljena prije nekoliko nedjelja za Banjaluku, trebalo da se sprovede i ova sada", rekao je Krešić za Sputnjik.

On je napomenuo da ovo ne bi bilo prvi put da strana vojska ulazi u BiH zbog humanitarne pomoći, jer se to desilo i tokom poplava 2014. godine.

Kresić smatra da su u ovom slučaju svjesno napravljene neke proceduralne pogreške i da je Ministarstvo spoljnih poslova u Savjetu ministara, koje vodi Bisera Turković, trebalo da uputi ruski zahtjev preko Ministarstva za civilne poslove do Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje.

"To je jedina procedura. To tijelo je jedino nadležno za prihvatanje međunarodne pomoći. Ovdje je ministar spoljnih poslova jednostavno poslala zahtjev na pogrešnu adresu i od pogrešnih institucija zatražila mišljenje, jer i Predsjedništvo i Ministarstvo odbrane su pogrešne adrese", naglasio je Kresić.

Da li je to namjerno urađeno kako bi se blokirala pomoć Rusije Mostaru i ulazak u FBiH, Krešić nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje.

"Procedura je jasna. Mi imamo okvirni zakon o zaštiti i spašavanju koji je jasno definisao nadležnosti u stanju prirodne i druge nesreće", rekao je Krešić, te dodao da u dva mandata bio na čelu Koordinacionog tijela i da odlično poznaje tu proceduru.

Kresić još ne zna da li će zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića doći do prave adrese, što bi omogućilo ruskim humanitarcima da uđu u FBiH, to jest, Mostar i urade posao za koji su nadležni.

Saglasnost za ulazak ruskog tima, koji je prethodnih nedjelja pomagao Srbiji i Republici Srpskoj u suzbijanju virusa korona, u petak nije dao ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić, ali ni Predsjedništvo BiH.

Ruski humanitarni konvoj koji je 1. maja trebalo da po zahtjevu Čovića dođe u Mostar radi dezinfekcije Kliničkog centra i ostalih ustanova zbog virusa korona, zaustavljen je na granici.

Sputnjik navodi da je paradoks da je Sarajevo okrivilo Ruse navodeći neke birokratske razloge, odnosno da "strane vojne sile, ne mogu da uđu na teritoriju BiH bez saglasnosti".

Ova izjava uslijedila je tri dana pošto je ambasada Rusije u Sarajevu, kojoj se Čović obratio, proslijedila zahtjev Ministarstvu spoljnih poslova u Savjetu ministara, tražeći dozvolu ulaska za 24 člana tima i pet vojnih ABHO vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju, radi pružanja pomoći bolnici u Mostaru.
 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм