Valentin Incko podnio ostavku

Kristijan Šmit novi visoki predstavnik u BiH

 • 27.05.2021.15:38

Danas su u Sarajevu ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira službeno imenovali Kristijana Šmita za sljedećeg visokog predstavnika u BiH, nakon što ga je za to mjesto kandidovala Njemačka. 

"Upravni odbor se raduje saradnji sa gospodinom Šmitom, nakon što prvog аvgusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Incka stupiti na snagu. Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Šmit ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednju provedbu civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH", rečeno je iz OHR-a.

OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a. 

Ruska Federacija se nije složila sa ovom odlukom.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Narod priča

  Putujemo našom zemljom, obilazimo naša ognjišta koja čuvaju priče o našim djedovima i pradjedovima. Tražimo lica, ljude one neobično obične ljudske priče.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.