Predsjedavajuća Savjeta ministara

Krišto: Energetika u nadležnosti entiteta, nema uslova za odluku o južnoj interkonekciji

  • 10.05.2023. 12:48

Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH rekla je da je energetika u nadležnosti entiteta te da nema uslova da Savjet ministara donese odluke u vezi sa južnom interkoenkcijom jer Federacija BiH nema zakona na osnovu kojeg se to može uraditi.

Komentarišući zaključak Predsjedništva BiH o Zakonu o gasu, Krišto je rekla da taj zaključak još uvijek nije došao do Savjeta ministara BiH te da misli da se nalazi u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Kada je riječ o predstojećoj sjednici Savjeta ministara BiH na kojoj će se kao tačke dnevnog reda naći gasne interkonekcije te izmjene Zakona o VSTS-u, rekla je da BiH mora razvijati svoj sistem te da ne vidi nijedan razlog kada je u pitanju snadbijevanje plinom da neko to koči.

Dodik: Od gasne interkonekcije napravili mit, neko u Sarajevu izmišlja neke razloge!

Dodik: Od gasne interkonekcije napravili mit, neko u Sarajevu izmišlja neke razloge!

Takođe, naglasila je da ne postoji nikakava blokada Savjeta ministara BiH te da će učiniti sve zajedno sa svojim zamjenicima da Savjet ministara BiH funkcioniše.

"Zadnja sjednica je zakazana na način da svaki od resora koji smatra da je nešto bitno da dostavi i tako je formiran dnevni red. Prošla sjednica nije imala konsenzusa i u tom momentu sam učinila to da sam ostavila vremena i vidimo kao kolege kako se dogovoriti oko nekih tačaka. Učiniću sve da ne dovedeno u pitanje funkcionisanje Savjeta ministara BiH", rekla je Krišto

Ona je rekla da će se sjednica sutra održati, te da će prije sjednice biti održana sjednica Kolegijuma Savjeta ministara i sve što je na dnenvnom redu pokušaćemo usvojiti.

"Mislim da će proći dobar dio dnevnog reda. Ne vidim nijednog razloga kada je u pitanju snabdijevanje plinom i mislim da BiH svakako treba razviti svoj sistem prirodnim plinom osiguranjem novih transportnih pravaca. Sve što se odnosi na takve prioritete odnosni se na interese BiH i ne vidim nijednog razloga zašto bi neko imao nešto protiv tih projekata", rekla je Krišto.

Savjet ministara u četvrtak o izgradnji gasovoda na južnoj i novoj istočnoj interkonekciji

Savjet ministara u četvrtak o izgradnji gasovoda na južnoj i novoj istočnoj interkonekciji

Kada je riječ o južnoj interkonekciji, Krišto je rekla da je iz procedure u FBiH povučen Zakon o južnoj interkonekciji te da nema uslova za realizaciju tog projekta.

"Onog trenutka kada se donese Zakon o južnoj interkonekciji u Federaciji BIH Savjet ministara BiH će razmatrati to pitanje", rekla je Krišto dodajući da nema uslova za donošenje odluka dok se ne donese zakon na nivou FBiH, prenose Nezavisne.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.