Predsjedavajuća PD PS BiH

Krišto: Evropski put opterećen problemima i izazovima unutar BiH

  • 28.06.2021. 18:15

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto istakla je da je u procesu napretka ka EU učinjeno nekoliko značajnih koraka, ali da je taj put dodatno opterećen raznim problemima i izazovima unutar same BiH.

Govoreći o negativnim posljedicama pandemije virusa korona, Krišto je posebno naglasila negativan uticaj pandemije na ekonomiju, saopšteno je iz parlamenta BiH.

- Na poseban način negativnim posljedicama pogođeni su izvoznici, a kada govorimo konkretno o privredi BiH negativne posljedice najviše su osjetili izvoznici proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, posebno oni koji se bave izvozom crvenog mesa, jer i uz sve napore koji su do sada uloženi tržište EU i dalje je zatvoreno za crveno meso iz BiH - rekla je Krišto.

Osvrćući se na trenutnu epidemiološku sliku, koja je znatno povoljnija, kako u zemljama regiona, tako i u BiH, i s obzirom na to da BiH trenutno ispunjava kriterijume za stavljanje na zelenu listu zemalja, Krišto je rekla da očekuje od Evropske komisije pozitivno mišljenje kada je riječ o olakšanju prelaska granice i neometanom kretanju državljana BiH unutar EU.

Krišto je naglasila da je vrijeme preostalo do kraja godine ključno u kontekstu ukupnih napora na dobijanju kandidatskog statusa i stvaranju evropske BiH, koja jedino kao zemlja visokog stepena institucionalne bezbjednosti za pripadnike sva tri konstitutivna naroda, može da da svoj puni doprinos EU kao prostoru mira, stabilnosti i prosperiteta.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)