ATV

Predsjedavajuća PD PS BiH

Krišto: Evropski put opterećen problemima i izazovima unutar BiH

  • 28.06.2021. 18:15

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto istakla je da je u procesu napretka ka EU učinjeno nekoliko značajnih koraka, ali da je taj put dodatno opterećen raznim problemima i izazovima unutar same BiH.

Govoreći o negativnim posljedicama pandemije virusa korona, Krišto je posebno naglasila negativan uticaj pandemije na ekonomiju, saopšteno je iz parlamenta BiH.

- Na poseban način negativnim posljedicama pogođeni su izvoznici, a kada govorimo konkretno o privredi BiH negativne posljedice najviše su osjetili izvoznici proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, posebno oni koji se bave izvozom crvenog mesa, jer i uz sve napore koji su do sada uloženi tržište EU i dalje je zatvoreno za crveno meso iz BiH - rekla je Krišto.

Osvrćući se na trenutnu epidemiološku sliku, koja je znatno povoljnija, kako u zemljama regiona, tako i u BiH, i s obzirom na to da BiH trenutno ispunjava kriterijume za stavljanje na zelenu listu zemalja, Krišto je rekla da očekuje od Evropske komisije pozitivno mišljenje kada je riječ o olakšanju prelaska granice i neometanom kretanju državljana BiH unutar EU.

Krišto je naglasila da je vrijeme preostalo do kraja godine ključno u kontekstu ukupnih napora na dobijanju kandidatskog statusa i stvaranju evropske BiH, koja jedino kao zemlja visokog stepena institucionalne bezbjednosti za pripadnike sva tri konstitutivna naroda, može da da svoj puni doprinos EU kao prostoru mira, stabilnosti i prosperiteta.

Тагови:
  • 22:25 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм