Predsjedavajuća Savjeta ministara

Krišto: Na političarima iz BiH donošenje odluka potrebnih za EU

  • Извор: СРНА
  • 12.07.2023. 13:34

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da BiH ima kandidatski status za članstvo u EU, ali da domaći politički predstavnici treba da pokažu da su spremni donositi odluke koje se tiču prije svega vladavine prava i ispunjavanja prioriteta, što je potrebno i zbog BiH, ali i ispunjavanja obaveza na putu ka Uniji.

- Naš fokus je ispunjavanje ključnih "8+1" prioriteta, odnosno 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije - rekla je Krišto nakon sastanka u Sarajevu sa generalnim direktorom za Evropu u Službi za spoljne poslove EU Angelinom Ajhorst, navodeći da je puno toga već urađeno.

Krišto je ocijenila da posjeta Ajhorsotve predstavlja snažnu podršku evropskom putu BiH i zahvalila joj se na svemu što je do sada uradila za BiH, uključujući pregovore o ograničenim promjenama Ustava BiH i izbornog zakonodavstva.

Prema njenim riječima, Ajhorstovu je informisala o dosadanjšim rezultatima Savjeta ministara.

Dodik ispričao vic: Šmitove izjave liče na štos

Dodik ispričao vic: Šmitove izjave liče na štos

- Svi usvojeni materijali rezultat su kompromisa i dogovora u Savjetu ministara. To je nešto što je naš prioritet kako da radimo - kroz međusobno uvažavanje, konsenzus, dogovor da se krećemo naprijed - istakla je Krišto.

Predsjedavajuća Savjeta ministara za sutra je najavila sastanak Koordinacionog mehanizma koji čine predstavnici sa nivoa BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i federalnih kantona, na kojem bi trebalo da bude dogovorena informacija za naredni sastanak tijela za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH.

Krišto kaže da bi usaglašena i usvojena informacija prekosutra trebalo da bude usvojena na sjednici Savjeta ministara.

- Nije lako u BiH donositi određene odluke, ali mi je drago da u Savjetu ministara činimo sve da naši napori budu zajednički, pa i oni koji se tiču bezbjednosne i spoljne politike, pri čemu pratimo stavove EU - dodala je Krišto.

Kad je u pitanju regionalna saradnja, ona je poručila da je Savjet ministara čvrsto opredijeljen za razne regionalne inicijative, uključujući berlinski proces.

Košarac: Zapadne diplomate slijepe i nijeme na  zločine nad srpskom djecom i civilima

Košarac: Zapadne diplomate slijepe i nijeme na zločine nad srpskom djecom i civilima

- Nadam se da će Predsjedništvo BiH do našeg odlaska u Brisel obraditi dva sporazuma koja su dobili podršku Savjeta ministara - rekla je Krišto.

Ona je navela da je za narednu sjednicu Savjeta ministara predložila usvajanje odluke o isticanju zastave EU u institucijama u okviru Savjeta mnistara, a da će predložiti da to učine i Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH.

- Vjerujem da takvim iskorakom pokazujemo svoju čvrstu opredijeljenost i kretanje ka EU - poručila je Krišto.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: