Brisel

Krišto-Varhelji: Pridruživanje EU - spoljnopolitički prioritet

  • Извор: СРНА
  • 20.03.2023. 14:24

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto istakla je u razgovoru sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem da proces pridruživanja EU ostaje spoljnopolitički prioritet BiH i da je rad Savjeta ministara u potpunosti usmjeren na ostvarivanje tog cilja.

Krišto je tokom susreta sa Varheljijem u Briselu rekla da je, upravo s tim ciljem, u fokusu rada institucija BiH 14 ključnih prioriteta za napredak na evropskom putu.

Posebno je naglasila značaj izmjena izbornog zakonodavstva u svrhu obezbjeđivanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, kao i uklanjanja svih diskriminacija utvrđenih presudama Evropskog suda za ljudska prava, te relaksiranja političkih odnosa u zemlji i boljeg fokusiranja na evropska pitanja, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Krišto je ukazala i na značaj saradnje zemalja regiona u primjeni evropskih standarda i praksi u međusobnim odnosima, jer se upravo kroz taj segment djelovanja ogleda odlučnost da se postane dio evropske porodice.

Dodala je da je BiH aktivni učesnik brojnih regionalnih inicijativa za zapadni Balkan i da ostaje posvećena berlinskom procesu, kao najvažnijem integracionom alatu.

Krišto je zahvalila EU za kontinuiranu podršku BiH i regionu, posebno u jačanju regionalne saradnje na infrastrukturnim projektima u oblastima saobraćaja i energetike od kojih imaju korist svi građani.

Ona je istakla spremnost Savjeta ministara da poboljša saradnju sa Evropskom komisijom i da radi na ubrzanju sprovođenja mnogobrojnih projekata.

Varhelji je rekao da je današnji sastanak snažan politički signal i podrška BiH na evropskom putu i istakao značaj napretka BiH na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, odnosno osam da bi se što prije krenulo sa političkim dijalogom na najvišem nivou.