Brisel

Krišto-Varhelji: Pridruživanje EU - spoljnopolitički prioritet

 • Izvor: Srna
 • 20.03.2023. 14:24

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto istakla je u razgovoru sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem da proces pridruživanja EU ostaje spoljnopolitički prioritet BiH i da je rad Savjeta ministara u potpunosti usmjeren na ostvarivanje tog cilja.

Krišto je tokom susreta sa Varheljijem u Briselu rekla da je, upravo s tim ciljem, u fokusu rada institucija BiH 14 ključnih prioriteta za napredak na evropskom putu.

Posebno je naglasila značaj izmjena izbornog zakonodavstva u svrhu obezbjeđivanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, kao i uklanjanja svih diskriminacija utvrđenih presudama Evropskog suda za ljudska prava, te relaksiranja političkih odnosa u zemlji i boljeg fokusiranja na evropska pitanja, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Krišto je ukazala i na značaj saradnje zemalja regiona u primjeni evropskih standarda i praksi u međusobnim odnosima, jer se upravo kroz taj segment djelovanja ogleda odlučnost da se postane dio evropske porodice.

Dodala je da je BiH aktivni učesnik brojnih regionalnih inicijativa za zapadni Balkan i da ostaje posvećena berlinskom procesu, kao najvažnijem integracionom alatu.

Krišto je zahvalila EU za kontinuiranu podršku BiH i regionu, posebno u jačanju regionalne saradnje na infrastrukturnim projektima u oblastima saobraćaja i energetike od kojih imaju korist svi građani.

Ona je istakla spremnost Savjeta ministara da poboljša saradnju sa Evropskom komisijom i da radi na ubrzanju sprovođenja mnogobrojnih projekata.

Varhelji je rekao da je današnji sastanak snažan politički signal i podrška BiH na evropskom putu i istakao značaj napretka BiH na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, odnosno osam da bi se što prije krenulo sa političkim dijalogom na najvišem nivou.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija:Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.