Ексклузивно

Лавров за АТВ: Додик и његов тим се једини у БиХ боре за дејтонске принципе

  • Извор: АТВ
  • 05.05.2024. 20:59

У Босни и Херцеговини Милорада Додика приказују као главног негативца, који наводно руши Дејтон, иако је он са својим тимом једини који се у Босни бори за дејтонске принципе.

Поручио је ово у ексклузивном интервјуу за АТВ Сергеј Лавров, министар спољних послова Руске Федерације.

АТВ: Балкан је, такође, једна од најнемирнијих тачака свијета, то није никаква новост. Сви су одавно упознати са притиском Запада на Србе, на Републику Србију, Босну и Херцеговину, Републику Српску. Али, посљедњих мјесеци тај притисак се веома интензивирао. Видимо шта се сада догађа у Генералној скупштини УН-а, на иницијативу Њемачке и Руанде се покушава изгласати пројекат о Сребреници којим би се осудио цијели један народ. Шта Ви мислите, који је циљ тог прoјекта о Сребреници и зашто баш у овом тренутку?

Лавров: Циљ да се сломе Срби још траје. Прије десет година су покушали да такву резолуцију донесу на Савјету безбједности  УН-а. Ми смо уложили вето. Немогуће је објаснити чиме се на практичном плану руководе Европљани док гурају ту идеју, осим једним разлогом: Срби су превише својеглави. Срби су превише самостални у свом понашању, Срби се не покоравају захтјевима да се придруже санкцијама против Русије, Срби неће да признају независност Косова, не желе да Косово буде члан међународних организација. А за Запад је то сада фактички ултиматум Београду. У Босни и Херцеговини Милорада Додика приказују као главног негативца, који наводно руши Дејтон, иако је он са својим тимом једини који се у Босни бори за дејтонске принципе.


Лавров у ексклузивном интервјуу за АТВ: Циљ да се сломе Срби још траје

Лавров у ексклузивном интервјуу за АТВ: Циљ да се сломе Срби још траје

А Београду кажу "Ви хоћете да постанете члан Европске Уније?“. Александар Вучић је недавно потврдио европску оријентацију у својој државној политици. Брисел му одговара: "Ако хоћете да постанете члан ЕУ, признајте Косово и придружите се санкцијама против Русије“, јер чланство у ЕУ аутоматски подразумијева борбу против Русије. И то говорити Србима, игноришући у потпуности историју нашег пријатељства, наших заједничких битака за слободу, за независност, за православље на крају крајева, за Словене, ништа од тога Запад не интересује. Чак бих рекао, интересује их, али са предзнаком минуса и управо због тога то треба уништити.

Они се тиме баве сада са великим успјехом, сад су донијели срамотну одлуку у Савјету Европе, Парламентарна Скупштина Савјета Европе је гласала за то да Косово буде примљено у Савјет Европе као држава, као пуноправан члан. За неколико дана, кроз пар седмица ће комитет министара Савјета Европе, такође, одлучивати о том питању и нема сумње да ће извући исту одлуку. Они већ правдају своје активности у вези са Косовом и Савјетом Европе тиме да је на Косову примјетан напредак у борби против корупције, стварање ефикасног система правосуђа. Али сви знају да је Косово територија потпуног безакоња.

Али наше западне колеге се не црвене, они о томе говоре тако као да је то скоро свјетионик демократије. Тамо никада није било никакве демократије, то је територија организованог криминала, територија етничког чишћења у односу према Србима. Чуо сам да се почевши од 2003. године наставља исељавање Срба, и да је од јануара 2003. године око 15% Срба који су тада били остали већ отишло.

Искорјењују православље, то је очигледно. Западу се то свиђа. Запад жели да се православљу нанесе непоправљива штета и да се православни свијет нађе под руководством истанбулског патријарха који се налази под директном командом Сједињених Држава. Они га финансирају и он испуњава све њихове хирове.


Лавров ексклузивно за АТВ: Спремни смо за озбиљне преговоре, али нема се с ким разговарати

Лавров ексклузивно за АТВ: Спремни смо за озбиљне преговоре, али нема се с ким разговарати

Иста је политика и према Републици Српској. И сада самоименовани њемачки високи представник, који је нелегитиман, јер га није потврдио Савјет безбједности како би требало да буде, покушава на све начине да дискредитује Републику Српску и заступа став о унитаризацији Босне и Херцеговине, покушава да игра са неким политичким снагама средњобосанских Хрвата, али, ипак, и босански Хрвати имају своје виђење тога како ће бранити свој идентитет и принципе Дејтона о равноправности три конститутивна народа. Све је то тужно. То раде људи који с времена на вријеме оптужују нас и друге земље за кршење Повеље УН-а, за кршење резолуција Савјета безбједности. А то што они сада гурају у својству дневне агенде за Босну и Херцеговину јесте директно поткопавање резолуције Савјета безбједности УН.

Можда је баш због тога госпођа Томас Гринфилд, представник САД-а при УН-у у Њујорку, рекла послије доношења резолуције о позиву, о позиву на престанак ватре у Појасу Газе током мјесеца рамазана, рекла је "Да, резолуција је донесена, САД то нису ометале, били смо уздржани, али сви ми знамо да ова резолуција није обавезујућа“. Упркос томе што је у Повељи УН-а написано да су све резолуције Савјета безбједности обавезујуће. Али, видите за САД резолуције о Палестини, Балкану, ако оне заступају интересе српског народа, оне нису обавезујуће. И то треба имати на уму.

Комплетан интервју Сергеја Лаврова за АТВ погледајте у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм