Predsjednik Glavnog vijeća HNS

Ljubić: Zapitati se zašto je Srbima tijesno u BiH, nije rješenje da stranci smjenjuju

  • Извор: Агенције
  • 30.06.2023. 16:47

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić izjavio je nakon sjednice u Mostaru, komentarišući posljednji potez Milorada Dodika o izglasavanju Zakona o nepoštivanju Ustavnog suda BiH, da se treba zapitati zašto je srpskom narodu tijesno u BiH.

"Što se tiče ovih prijepora koji su zadnjih dana u žiži političkih rasprava u Bosni i Hercegovini, a tiču se odluke Ustavnog suda, a onda odluke Narodne skupštine Republike Srpske u pogledu tih odluka Ustavnog suda ja moram reći u prvom redu da ove odluke Narodne skupštine Republike Srpske stavljaju ozbiljan izazov politički sistem Bosne i Hercegovine. Međutim izlazi iz tog izazova ni u kom slučaju nisu prijetnje još drastičnim porukama već je izlaz iz te situacije dijalog", kazao je Ljubić.

Ističe da treba znati da je te odluke Narodne skupštine Republike Srpske donijela kvalifikovana parlamentarna većina i da to nisu stavovi samo vladajuće strukture u Srpskoj.

"Prema tome odgovor na ove izazove nisu prijetnje, nego dijalog. Treba znati i da iza tih odluka stoji većina političkih predstavnika konstitutivnog srpskog naroda i treba se takođe postaviti pitanje zbog čega je jednom konstitutivnom narodu tijesno u Bosni i Hercegovini, pa se čak ponekad prijeti samostalnošću i secesijom", rekao je Ljubić.


Dodik i Helez imali verbalni obračun!

Dodik i Helez imali verbalni obračun!

Ističe da treba otvoriti dijalog i doći do takvih rješenja koja će sva tri konstitutivna naroda uvjeriti da je opcija ostanka u Bosni i Hercegovini i razvoja saradnje i prosperitetne države najbolja opcija za svaki od tri konstitutivna naroda.

"Oni koji se najviše zgražavaju nad tim odlukama Narodne skupštine Republike Srpska i zazivaju određene smjene su takođe oni koje su najviše protive imenovanju hrvatskog predstavnika u Ustavni sud koji je dobio praktično jednoglasnu podršku od višečlane, višestručne i višenacionalne komisije za izbor i imenovanje ustavnih sudija", naglasio je predsjednik GV HNS-a.

Dakle, kako ističe, "najbolji način da se pridobije podrška iz Republike Srpske i srpskog naroda za saradnju u okviru institucija BiH je zapravo da se prestane sa oduzimanjem političkih prava Hrvatima u Bosni i Hercegovini kao najmalobrojnije narodu".

"Ako je svaki konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini svjestan da su zaštićena prava i onog najmalobrojnijeg onda neće biti nikakvog razloga za strah brojnijih u Bosni i Hercegovini. Prema tome, na kraju nije rješenje u smjenama niti je pozivanje međunarodnih predstavnika na smjene, a još manje je rješenje upućivanja određenih prijetnji, već je rješenje u dijalogu", zaključio je Ljubić.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.